Üzletünk: Monarchia Vadászbolt 9700 Szombathely, Fő tér 29.  
Telefon: +36 (70) 315-1314   Mobil: +36 (70) 315-1314

Hagyományőrző, hagyományos vadászati módok

running-dog-animal-mammal-speed-hound-869959-pxhere.com.jpg
2023.09.18.

A vadászat már évezredek óta velünk van - egyidős az emberiséggel. Nem is csoda hát, hogy idehaza is sokan hódolnak ennek a sportnak. Vannak azonban, akik mind a mai napig a hagyományőrző vadászati módszereket követik.

A cikkben most ezeket a módszereket mutatjuk be. Nézzük is először az elöltöltős fegyveres vadászatot.

Elöltöltő-fegyveres vadászat

Az elöltöltő-fegyveres vadászat talán nem az a tipikus, hagyományőrző vadászat, amire az ember elsőként gondolna. Pedig a 150-300 éves technológia segítségével újra átélhetjük azt, ahogyan a régi nagyok vadásztak még XVIII. század végén és a XIX. század elején.

Gondoljunk csak bele, hogy milyen mélység, milyen tradíció is rejlik ebben, hiszen a fegyvert meg kell tölteni, hosszú időt kell eltölteni vele, és tudni kell azokat a praktikákat, amelyekkel a legjobb és legpontosabb lövést is biztonsággal le lehet adni.

Ezt, a fegyverrel való közeli, intim kapcsolatot semmilyen modern vadászat nem képes ilyen módon átadni.

Kicsit talán meg is tanít minket, vadászokat arra, hogy tiszteljük a hagyományokat, hogy a múlt értékeit magunkévá téve csak annyit vegyünk el a természettől, az erdőtől, ami feltétlenül szükséges.

Ennek a módszernek egyébként nagy hagyománya van nyugaton, főleg Németországban, Olaszországban és Nagy-Britanniában, de itthon is egyre inkább kezdik felismerni a benne rejlő szépséget, és hagyományt.

Amit ezzel kapcsolatban még fontos tudni, hogy az elöltő-fegyveres vadászathoz szükség van egy kiegészítő elöltő fegyveres vizsgára. (Csak zárójelben jegyezzük meg, hogy ezt a Magyar Elöltöltő-Fegyveres Lövészek Szövetségénél lehet elvégezni.)

Solymászat mint vadászati mód

Solymászat

A solymászatról már írtunk egy bővebb cikket, így ezt most csak röviden ismertetjük.

(Amennyiben érdekelnek a hagyományőrző vadászati módszerek, úgy érdemes a solymászatról bővebben is olvasnod, ezt a linkre kattintva teheted meg.)

A sólymokkal történő vadászat egy sok ezer éves múltra visszatekintő, hagyományőrző vadászati módszer, ami egyes kutatások szerint egészen Kr. e. 2000-ig nyúlik vissza.

Ami pedig hazánkat illeti, egyidős a magyar nép kialakulásával, ugyanis már az eredetmondában is feltűnik a turul (sólyom), amely Emese ősanyánkat álmában termékenyítette meg. (Talán ezért is áll közel a solymászat ennyire a magyar emberek szívéhez.)

A solymászáshoz hazánkban hivatalosan solymot, héját, karvalyt, Harris-ölyvet és szirti sast lehet használni.

És hogy mi kell ahhoz, hogy valaki solymászhasson?

Először is természetesen egy sikeres vadászvizsga, melyet követően egy solymászati külön vizsgát is teljesíteni kell. Mivel a sólyom egy vadmadár, ezért a solymásznak kell őt betanítani, megszelíditeni, ami nem egyszerű feladat.

A vadászat során a sólyom és a solymász szinte eggyé válik, néhol olyan, mintha maga a vadász csapna le a prédára. És hogy ezt a bensőséges, jó kapcsolatot hosszú távon is megőrizzék, a solymásznak mindig oda kell adnia a zsákmány egy részét a ragadómadárnak.

A vadászíjászat egy hagyományőrző vadászati mód

Vadászíjászat

Íjjal vadászni nem egyszerű dolog. Mégis, a természeti népeknél már a gyermekkortól megtanítják íjjal bánni a gyermekeket, hogy ha eljön az idő, a család megélhetését a férfi tagok biztosítani tudják. Ez a hagyomány ezeknél a népeknél a családon belül aztán apáról fiúra száll, így a tradíció hosszas generációkon átível.

Némileg nehezebb dolga van azonban annak a modern embernek, aki vadászíjászatra adja a fejét.

A solymászathoz hasonlóan a vadászíjászathoz is szükség van először is egy vadászvizsgára, majd pedig ezt követően sikeresen teljesíteni kell a kiegészítő vadászíjász vizsgát.

Érdekes pedig, hiszen az íjászat, az íj használata majd' 40 ezer éves múltra tekint vissza, így kvázi a génjeinkben van. Annak a vadásznak, aki egyszer íjászatra adja a fejét, különleges élményben lehet része, hiszen az érzékszervek, a reflexek még inkább felerősödnek, mint a puska használata során.

A vadászíjászat a tengerentúlon hihetetlen népszerűségnek örvend: külön vadászidénye van, és csaknem 5 millióan művelik. Azonban itthon, hazánkban is meglehetősen szép az arány, hiszen 68 ezer vadász közül 2000 fő rendelkezik kiegészítő vadászíjász vizsgával is, ami majdnem 3%-os arány.

Agarászat

Az agarászat szintén ősi vadászati mód, ám hivatalos körülmények között, törvényileg szabályozva újra csupán 2016-tól lehet agarászni.

Pedig hazánkban igencsak kedvelt vadászati mód volt már a XIX-XX. században is, a virágkorát egyértelműen a dualizmus időszakában élte, azonban a II. világháború után gyakorlatilag megszűnt.

Azonban, ahogy feljebb is írtuk, ma már újra lehet törvényesen is agarászni, amihez a vadászvizsga letétele után egy agarász kiegészítő vizsgát szükséges letenni. Ezután pedig egy törzskönyves magyar agárra van szükség, akinek szintén vadászati alkalmassági vizsgát kell tennie.

Jelenleg 3 vadfaj vadászható magyar agárral hazánkban: a mezei nyúl, a vörösróka és az aranysakál. Egyéni vadászati módnak számít, azonban itt is szervezett körülmények között mehet ki az ember agarászni.

A kutyával való vadászatról egyébként szintén írtunk (a solymászattal kapcsolatos cikkünk második felében), hiszen nem csupán magyar agárral lehet vadászni. Vannak olyan remek kutyafajták, mint a beagle, a magyar vizsla, a német vizsla, az ír szetter és az angol véreb.

(A legjobb vadászkutyákat pedig ebben a cikkünkben gyűjtöttük össze.)

Források:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Solym%C3%A1szat

https://hu.wikipedia.org/wiki/Vad%C3%A1sz%C3%ADj%C3%A1szat

https://hu.wikipedia.org/wiki/Agar%C3%A1szat

figyelem!

Ön egy fegyvereket tartalmazó szakmai weboldalt látogatott meg!

Kérem csak akkor látogassa meg weboldalunkat, ha ÖN kifelyezetten ilyen irányú szakmai tartalmakat keres és az IGEN gombra kattintva kijelenti, hogy szakmai érdeklődő, elmúlt 18 éves, és a lapon található információkra szakmai célből van szüksége!

Minden egyéb esetben felkérjük, hogy ne tekintse meg az adott oldalt.

 
Férfi Női Vadászat Engedélymentes fegyverek Ajándék Akciók Blog