Üzletünk: Monarchia Vadászbolt 9700 Szombathely, Fő tér 29.  
Telefon: +36 (70) 315-1314   Mobil: +36 (70) 315-1314

Vadászkutyát keresel? Összegyűjtöttünk 7 szuper fajtát

vadaszkutya1.jpg
2023.01.19.

Vadászkutyát keresel? Összegyűjtöttünk 7 szuper fajtát

A vadász és a vadászkutya kapcsolata igen ősi kötelék: egyes szakértők szerint a kutyák háziasítása épp a vadászat miatt történt. Viszont nem minden kutyafajta jó vadász, sőt az egyes vadászkutyáknak is teljesen más a jelleme.

Persze a genetika csak egy dolog, nagyon sok múlik azon is, hogy milyen a gazda, mennyit foglalkozik a négylábú barátjával, és mennyire következetes vele szemben. Viszont induljunk ki abból, hogy egy erős jellemű, tekintélyt parancsoló, mégis odaadó gazdi szeretne magának hű társat választani, aki segít neki a vadászat során.

A cikkben most nekik nyújtunk segítséget azzal, hogy bemutatjuk a 7 legjobb vadászkutyát.

Nézzük is meg őket!

A szálkásszőrű tacskó népszerű vadászkutya

 

#1 Szálkásszőrű tacskó

Átlagos súly: 7-10 kg

Várható élettartam: 10-16 év

Ebben segíthet a vadászat során: apróvadak elejtésében, kiváló szaglással bíró kutyafajta

Elsőre talán senki sem gondolná a pici, és ártalmatlan szálkásszőrű tacskóról, hogy egy igazi szívós, mindenes vadászkopó. Ezt pedig részben kiváló szaglószervüknek és magas intelligenciájuknak köszönhetik.

A szuper szaglásának pedig megvan az a hátránya, hogy ha szagot fog, akkor bizony hajlamos elkóborolni. Ami még említésre méltó, hogy nagyon szeret ugatni, így ha mellette döntesz, ezt mindenképp fontos figyelembe venni.

A vadászat során remek társad lehet, hiszen földalatti munkára, vaddisznós vadászatra, sőt még vízi munkára is kiválóan alkalmas – egy remek, multifunkciós kis eb.

Nem csak az utánkeresésben, de a vadak (főként a vaddisznók) hajtásában, megállításában is a segítségedre lesz. Földalatti munkában, ugrasztásban pedig a párját ritkítja – nem is csoda, hogy itthon ennyien választották négylábú vadásztársként ezt a kutyafajtát.

A kiképzését azonban – ahogyan a legtöbb vadászkutya esetében – már egészen kis korában el kell kezdeni.

Az egyik legnépszerűbb vadászkutya: a magyar vizsla

#2 Magyar vizsla

Átlagos súly: 18-29 kg

Várható élettartam: 12-15 év

Ebben segíthet a vadászat során: kiváló szaglással bíró kutyafajta, igazi energiabomba

A magyar vizsla kecses, középnagy termetű kutya, és mint a legtöbb jó vadász, ő is kiváló szaglással rendelkezik. A sebzett vadat akár 150 méterről(!) is kiszagolják, és a lőtt vadat önzetlenül át is szolgáltatják a gazdának.

Amellett, hogy remek vadászkutya, igazi házikedvenc is, ugyanakkor néha kicsit kajla, és rengeteg szeretetre valamint mozgásra van szüksége.

A bajor véreb kiváló szaglású vadászkutya

#3 Bajor hegyi véreb

Átlagos súly: 20-25 kg

Várható élettartam: 12-14 év

Ebben segíthet a vadászat során: kiváló szaglással bír, fáradhatatlan

A bajor hegyi véreb nem félős, ám nem is agresszív fajta, mégsem ezért szeretik a vadászok: kiváló munkakutya, akinek kivételes szaglóképessége van. Nevéhez hűen még a nagy hidegben, hóban is képes felismerni és követni a nyomokat.

Amennyiben a lőtt, netán sérült vadat kell felkutatni, úgy fáradhatatlan és eltökélt: addig megy, amíg meg nem találja a sérült állatot.

Érdemes tudni, hogy a komoly tenyészetekből származó, egészséges bajor hegyi vérebeket csak vadászok és minősített vérebvezetők vásárolhatják meg.

 Pointer típusú vadászkutya: a német vizsla

#4 Német vizsla

Átlagos súly: 20-32 kg

Várható élettartam: 12-14 év

Ebben segíthet a vadászat során: okos, a pointer és a retriever legjobb tulajdonságait ötvözi: nemcsak kiszagolja és megmutatja a vadat, de el is hozza

Nagyon okos, és meglehetősen élénk, ugyanakkor nyugodt vadászkutya. Keresztezésének és genetikájának köszönhetően az angol pointerekre jellemző, “kimerevedős iránymutatás” mellett nemcsak a vadra bök rá az orrával, de az elejtett vadat meg is keresi, és el is hozza.

Épp ezért kiváló kettő az egyben kutyafajta. Nyugodtságának és béketűrésének szinte nincs határa, így kitűnően trenírozható, tanítható.

Szeret azonban ásni és kotorni, így ha virágos kertbe viszed, akkor érdemes elkülöníteni számára egy megfelelő méretű, szabad teret, ami csak az övé, és ahol kedvére áshat.

A labrador retriever szintén kiváló vadászkutya

#5 Labrador retriever

Átlagos súly: 25-35 kg

Várható élettartam: 10-12 év

Ebben segíthet a vadászat során: nagyon jól tanítható, a vadászhoz apportírozza a zsákmányt

Habár mostanában szárnyra kapott a hír, hogy a kutatások szerint a labrador az egyik legkevésbé intelligens kutyafajta, ez egyáltalán nem igaz. Maga a kutatás is csak 12 kutyafajtát vizsgál, és annyiban ki is merül, hogy például a border collie-khoz képest lassabban oldották meg a feladatot. Gondolj csak bele, hogy hány területen alkalmazzák őket: sikeres kereső-, mentő-, kábítószerkereső és bombakereső, valamint vakvezető kutyák.

A labrador retriever egyébként is az egyik legnépszerűbb vadászkutya, hiszen lelkes, energikus és hűséges. Mivel könnyedén úszik még a hideg vízben is, ezért gyakran használják például kacsavadászatra.

Fajta jellegéből adódóan a zsákmányt a vadász elé viszi, ki is lehet képezni arra, hogy egyáltalán ne tegyen kárt az elejtett vadban.

Jó tudni azonban, hogy a labrador retriever nem jó házőrző, ugyanis túlságosan barátkozó típus.

A golden retriever szuper apportírozó vadászkutya

#6 Golden retriever

Átlagos súly: 25-34 kg

Várható élettartam: 10-12 év

Ebben segíthet a vadászat során: kiváló apportírozó kutya, nagyon otthon érzi magát a vízben is

A golden retrievereknek számos közös vonásuk van a labradorokkal, hiszen szintén alkalmazzák őket, mentésekhez, illetve kiváló kereső- és vadászkutyák is egyben. Jellegüket tekintve apportírozó kutyák, vagyis elhozzák a zsákmányt a vadász részére, amit kiváló szaglásuknak köszönhetően könnyedén kiszagolnak.

Nem jelent számára problémát sem a víz, sem a hideg, sem az akadály, így jó választás, ha télen vadkacsákra szeretnél vadászni.

Nagyon vidám kutyafajta, tele van energiával és mindemellett nagyon játékos is, így gyerekes családba kiváló választás.

A weimari vizsla arisztokratikus megjelenésével mindenkit elvarázsol

#7 Weimari vizsla

Átlagos súly: 25-40 kg

Várható élettartam: 11-14 év

Ebben segíthet a vadászat során: kitartó, remek szaglással rendelkező kutya

A gyönyörű, ezüst színű weimari vizsla kecses, nagyobb termetű fajta - már a XIX. században is tenyésztették vadászati célokra. Kifinomult szaglással, nagyfokú kitartással és erővel rendelkezik, nem utolsósorban pedig remek őrző-védő kutya is egyben.

A tengerentúlon és az angolszász területeken mentő-, drogkereső- és rendőrkutyaként is találkozhatunk vele.

Hatalmas mozgásigénye miatt nem a legalkalmasabb családi kutyának, azonban ha vadászati célra szeretnéd, és kellőképpen le tudod őt fárasztani, akkor hű társad lesz a mindennapokban.

Érdekelnek a vadászati témájú cikkek? Akkor olvasd el, miképp vadásznak kutyával és sólyommal az emberek.

figyelem!

Ön egy fegyvereket tartalmazó szakmai weboldalt látogatott meg!

Kérem csak akkor látogassa meg weboldalunkat, ha ÖN kifelyezetten ilyen irányú szakmai tartalmakat keres és az IGEN gombra kattintva kijelenti, hogy szakmai érdeklődő, elmúlt 18 éves, és a lapon található információkra szakmai célből van szüksége!

Minden egyéb esetben felkérjük, hogy ne tekintse meg az adott oldalt.

 
Férfi Női Vadászat Engedélymentes fegyverek Ajándék Akciók Blog