Üzletünk: Monarchia Vadászbolt 9700 Szombathely, Fő tér 29.  
Telefon: +36 (70) 315-1314   Mobil: +36 (70) 315-1314

Különleges vadászatok: vadászat sólyommal és kutyával

vadaszat_solyommal.jpg
2023.04.29.

Jó néha kilépni a komfortzónából, és más perspektívából is megcsodálni egy-egy sportot. A sólyommal és a kutyával való vadászat pedig egészen más, különleges kötelék ember és állat között, ami teljesen új szintre emeli ezt az életformát. 

De mit érdemes tudni ezekről a különleges vadászatokról? Hogyan lesz valaki solymász, és miképp kell elképzelni azt, ahogy elkapja a prédát? Milyen érzés kutyával vadászni, és egyáltalán megfér-e egymás mellett a két állat? 

Ezeknek járunk most utána a cikkünkben.

Vadászat sólyommal

A solymászat talán a legrégebbi vadász sportok egyike, hiszen sok ezer (egyes kutatók szerint mintegy 5000) éves múltra tekint vissza. Magyarországon is igencsak patinás, évszázados hagyománya van a sportnak, hiszen a 15. században már biztosan foglalkoztak solymászattal őseink.

Egy kis "mélyrepülés" után, 1990-ben kapott ismét nagyobb lendületet a sportág, és azóta is igazi reneszánszát éli. 

Vadászat sólyommal

Vannak, akik a legtisztább, leghumánusabb vadász sportként definiálják, hiszen egyenlő feltételek mellett, "játsszák a játékot". 

És tényleg, a sólyommal való vadászat picit olyan, mintha a NatGeo-t nézné az ember teljes életvalójában: ahogy a sólyom olykor több száz méter magasról lecsap a prédára, valami egészen elképesztő látvány. 

Egyébként a ragadozó madarak, gyakran akár 2-300 méterről is lecsaphatnak, ám a solymászok többsége szerint a 100 méteres vágómagasság is elegendő ahhoz, hogy a ragadozó halálos sebet ejtsen a prédán. 

És hogy milyen prédára kell gondolni? Sólyommal leginkább fácánra és más, repülő vadakra lehet vadászni. 

A solymászat azonban nagy elhivatottságot is igényel, hiszen naponta foglalkozni kell a madárral, csak és kizárólag így lehet igazi teljesítményt elérni a vadászat terén. Viszont mindez megtérül, hiszen ahogy a pedzés és a zuhanás megtörténik, az kicsit olyan, mintha a solymász maga csapott volna le a prédára: egyszerre hátborzongató és felemelő élmény.

Persze a vadászathoz nemcsak megfelelő szaktudásra, hanem jó minőségű solymász kesztyűre, a sólyom szemét takaró sapkára, valamint béklyóra és forgókarikára is szükség van.

A sólyom súlya szintén fontos szempont a vadászat során, ugyanis szinte napról napra képes akár 5-10 dekagrammot is hízni, így pedig már nehezebben ejti el a prédát. 

A harmonikus kapcsolat megőrzése érdekében persze a sólyomnak mindig oda kell adni a zsákmány egy részét, máskülönben nem lenne semmi, ami a vadászatra motiválná. Ne feledjük el: hiába több ezer éves a hagyomány, a sólyom szabad lelkét még az embernek sem sikerült megszelidítenie.

Ellenben a kutyával, aki az ember és a vadász egyik leghűségesebb társa. 

Vadászkutyák és kellékek

Vadászat kutyával 

Az emberek és a kutyák már szintén évezredek óta vadásznak együtt, és mint tudjuk vannak olyan kutyafajták, amelyeket kifejezetten ebből a célból is tenyésztenek. A teljesség igénye nélkül ilyen a beagle, a magyar vizsla, a magyar agár, a német vizsla, az ír szetter és az angol véreb is. 

Némelyek olyan szimattal rendelkeznek, hogy akár kilométereken keresztül is képesek követni még a több napos nyomkat is (ez egyébként főleg az angol vérebre igaz).

Mielőtt azonban a házi kedvencünkkel vadászni indulnánk, érdemes őt trenírozni, főleg a lövésekhez, hiszen a hirtelen, hangos zajtól a kutyák megijednek és elszaladnak. 

És hogy mik a jó vadászkutya további ismérvei? 

Például az, hogy segít megtalálni a vadat, és türelmes – képes például akár hosszú percekig egy helyben ülni. Egy jó vadászebnek ezenkívül engedelmesnek és szófogadónak is kell lennie. Sok esetben használnak a kiképzéshez például különleges nyakörveket.

Az éles "bevetések" előtt például rendszeresen apportíroztatják a kutyákat, hogy később odahozzák a prédát az emberek elé. 

A kutyákat persze még többször alkalmazzák a vadhajtás során is, azonban fontos hogy legyen nálunk kötszer, ha esetleg megsérülne az ebünk, el tudjuk látni a sebeket, mielőtt állatorvoshoz vinnénk. 

Sajnos történnek balesetek is, amelyek azonban megelőzhetőek például kevlár mellénnyel, amelyek megvédik a kutyánkat a golyó általi sérülésektől.
 

Egy érdekes vadászat: sólyom és vadászeb

Hogyan működik együtt a sólyom és a vadászeb?

Ha sólyommal és kutyával is útnak indulunk, az eb épp olyan fontos a vadászat során, mint a vadászmadár. 

Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a vadászeb kiszagolja, hol a vad, majd jelzi a sólyomnak, aki aztán zuhanórepülésben csap le a zsákmányra. 

Ezután az idomított vadászkutyát általában valamilyen vezényszóval a sólyomhoz küldik, aki aztán a vadász érkezéséig ott is marad a madárral. 

Ez azért is fontos, mert a sólyom ugyan pontosan lecsap a zsákmányra, de ha egyedül marad, akkor védtelen a rókákkal és más, nagyobb testű ragadozókkal szemben.

Ám nem csak a nagytestű ragadozók jelentenek veszélyt, de a varjúfélék, például a holló is, aki alig várja, hogy valamilyen potyafalat keresztezze az útját. 

Egy vadászkutya pedig elzavarja a kellemetlenkedő állatokat addig, amíg az ember oda nem ér a sólyomhoz és a prédához. 

figyelem!

Ön egy fegyvereket tartalmazó szakmai weboldalt látogatott meg!

Kérem csak akkor látogassa meg weboldalunkat, ha ÖN kifelyezetten ilyen irányú szakmai tartalmakat keres és az IGEN gombra kattintva kijelenti, hogy szakmai érdeklődő, elmúlt 18 éves, és a lapon található információkra szakmai célből van szüksége!

Minden egyéb esetben felkérjük, hogy ne tekintse meg az adott oldalt.

 
Férfi Női Vadászat Engedélymentes fegyverek Ajándék Akciók Blog