Üzletünk: Monarchia Vadászbolt 9700 Szombathely, Fő tér 29.  
Telefon: +36 (70) 315-1314   Mobil: +36 (70) 315-1314

Minden, amit a vadászati szezon kezdetéről tudni érdemes

Vadászati idény.jpg
2023.08.18.

Egy vadászati év március első napjától a következő év február végéig tart. És habár van, amire egész évben lehet lőni (például rókára vagy vaddisznóra, hiszen ők rendkívül kártékonyak), szeptember 1-jével kezdetét veszi többek között a gímszarvas vadászati idénye is.

Épp ezért nemcsak a kirándulók és a hobbi gombászok, de bizony vadászok is lesznek az erőkben szép számmal, úgyhogy nem árt odafigyelni.

Ebből az apropóból összegyűjtöttünk minden hasznos információt, amit vadászként és természetszerető emberként is tudni érdemes a vadászidény kezdetéről.

Vadászati idény

A vadászati törvény 38. §-a rendelkezik arról, hogy az egyes vadfajokra mikor vonatkozik a vadászidény. Vannak olyan vadfajok, amelyekre nem állapítanak meg ilyen jellegű időpontot, ezeket a vadászati éven belül (március 1-től február végéig) kímélni kell.

Ha az egyes fajokat valaki a vadászati idény lejárta után ejt el, az viszont készüljön fel, mert nagyon komoly pénzbírságra számíthat. (Mindamellett, hogy rendkívül etikátlan hozzáállás is.)

Gímszarvas és más vadak vadászati idénye

Vadászati idények Magyarországon: mikor mire lehet lőni?

Először is nézzük meg a nagyvadfajokat.

Gímszarvasbika

Gímszarvasbikára szeptember 1–január 31. között lehet vadászni.

Az érett gímszarvasokra pedig szeptember 1–október 31-e között lehet lőni.

A tehénre, és az ünőre pedig szeptember 1–január 31-e között.

A borjúra egyszer szeptember 1–január 31-e között, másodszor pedig április 1–június 30-a között lehet lőni.

Tipp: Olvasd el, hogy mi mindent szükséges tudni a gímszarvas vadászatáról.

Dámbika

Dámbikára október 1–január 31-e között szabad vadászni, tehénre, ünőre és borjúra pedig október 1–jétől kezdve február utolsó napjáig.

Őzbak

Az őzbak vadászati idénye április 15–szeptember 30-ig tart, sutára és gidára pedig október 1–jétől kezdve február utolsó napjáig szabad vadászni.

Muflon

Muflonkosra egész évben lehet vadászni, azonban muflonjuhra, muflonjerkére és muflonbárányra szeptember 1–től február utolsó napjáig.

Vaddisznó

Vaddisznóra egész évben lehet vadászni.

Szarvasbika

Szikaszarvasbikára, tehénre, -ünőre, és -borjúra szeptember 1-jétől kezdve egészen év végéig, december 31-ig lehet lőni.

Most pedig nézzük meg, mikor lehet lőni az apróvadfajokra.

Nyulak

A mezei nyúlra október 1–je és december 31-e között lehet vadászni, az üregi nyúlra pedig szeptember 1  és január 31-e között.

Fácán

A fácánkakas vadászati idényének kezdete október 1–jétől indul és február utolsó napjáig tart. A fácántyúké ezzel szemben egy hónappal rövidebb: október 1-jétől január végéig tart.

Fogoly

A fogoly vadászatának kezdete október elsejétől indul, és december 31-éig tart.

Ludak

A nyári lúd vadászati idénye október 1-jén veszi kezdetét, és egészen december 31-ig tart. A vetési lúd, a nagy lilik, a kanadai lúd, és a nílusi lúd vadászati idénye egy hónappal tovább tart: október 1-jétől kezdve egészen január 31-ig.

Réce

Tőkés récére augusztus 15-től január 31-éig lehet vadászni.

Szárcsa

A szárcsa vadászata szeptember 1-jén indul és egészen január 31-éig tart.

Galambok

Örvös galambra, illetve balkáni gerlére lehet vadászni augusztus 15-től január 31-ig.

Rókára, aranysakálra, nyestre, pézsmapocokra, nyestkutyára, valamint mosómedvére egész évben lehet lőni.

Borzra, házi görényre, dolmányos varjúra, szarkára és szajkóra pedig július 1-jétől kezdve február utolsó napjáig.

Mielőtt vadászni indulnánk, érdemes egyébként megnézni a kiírásokat is, hogy mekkora az egyes fajokból az elejthető maximum példányszám.

Most, hogy megtudtuk a vadászok szemszögéből, mikor mire lehet lőni, nézzük át részletesen, mit érdemes tudni “civilként” a vadászati idényről.

Mit érdemes tudni a vadászati idényről?

Mit érdemes tudnunk kirándulóként, túrázóként a vadászidény kezdetekor?

Jogos a kérdés, hogy a természetben, romantikusan andalogva, az őszi hulló faleveleket nézve nem-e futunk bele épp egy vadhajtásba. Sajnos olvasni olyan történeteket is, amikor például a Kéktúra útvonalán túrázók “szaladtak bele” egy vaddisznóhajtás kellős közepébe, ami kis híján tragédiába is torkollhatott volna, de a kirándulók szerencsésen megúszták az esetet.

Nem árt tudni, hogy “az 1996. évi LV. törvény alapján a település közigazgatási belterülete, a lakóingatlanul szolgáló bekerített kültéri ingatlan, tanya, major, temető, nem mező-, erdő- vagy vadgazdálkodási célból bekerített hely, repülőtér, közút, vasút nem lehet vadászterület része."

Ezeken kívül viszont minden külterület vadászterület is. Épp ezért az év folyamán, főleg a vadászati idény kezdetekor bizony előfordulhat, hogy épp egy vadászat folyik ott, ahol kirándulunk.

A vadászat nagyon gyakran napnyugta előtti és a napfelkelte utáni egy óra közötti időszakban zajlik.

Éjszaka csak vaddisznóra és rókára lehet vadászni, viszont a vaddisznó hajtása nappal történik.

Azonban, ahol lehet, a vadászok táblákkal, hirdetőkkel hívják fel az arra túrázók figyelmét, hogy itt bizony vadászat zajlik. Persze nem tudnak mindenhová ilyen jellegű figyelmeztetést kirakni, így ha épp kirándulunk és lövéseket hallunk, akkor egyből induljunk el a másik irányba.

Amennyiben tehát egy településen kirándulunk az őszi időszakban, érdemes megnézni az önkormányzatok előtti és a faluk különböző pontján elhelyezett hirdetőtáblákat. Ha erre nincs lehetőség, akkor pedig csak a bekötőutakat használjuk, ha az erdő felé vesszük az irányt, járatlan ösvényekre ne tévedjünk.

Összegzés

A fentieket látva érdemes tehát “észnél lenni”, hiszen sajnos, ahogyan a hírekben is sokat lehet hallani, pillanatok alatt megtörténhet a baj, és egy-egy eltévedt, megpattant golyó is okozhat tragédiákat.

figyelem!

Ön egy fegyvereket tartalmazó szakmai weboldalt látogatott meg!

Kérem csak akkor látogassa meg weboldalunkat, ha ÖN kifelyezetten ilyen irányú szakmai tartalmakat keres és az IGEN gombra kattintva kijelenti, hogy szakmai érdeklődő, elmúlt 18 éves, és a lapon található információkra szakmai célből van szüksége!

Minden egyéb esetben felkérjük, hogy ne tekintse meg az adott oldalt.

 
Férfi Női Vadászat Engedélymentes fegyverek Ajándék Akciók Blog