Üzletünk: Monarchia Vadászbolt 9700 Szombathely, Fő tér 29.  
Telefon: +36 (70) 315-1314   Mobil: +36 (70) 315-1314

A vadászpuska karbantartása és tisztítása

vadaszpuskakarbantartasa.jpg
2023.07.20.

Egy korábbi cikkünkben írtunk már a légpuskák karbantartásáról és tisztításáról (egyébként, ha van otthon légpuskánk, érdemes elolvasni a cikket, nagyon hasznos tanácsokat tartalmaz).

Sok kérés érkezett hozzánk azzal kapcsolatban, hogy egy hasonló bejegyzés keretében mutassuk meg a sörétes és golyós puskák karbantartását, illetve tisztítását is.

Eleget is teszünk a kedves olvasóink kérésének, jöjjenek hát a részletek. Először is nézzük meg, hogy milyen időközönként érdemes a puskát megtisztítani.

Mikor kell a puskát megtisztítani?

Erre nehéz egzakt választ adni, de azt kell mondjuk, hogy 50-100 lövésenként vagy fél évente ajánlott elvégezni az alapos "nagytakarítást".

Ami a vadászpuska tisztításához szükséges

Először is kelleni fog egy gyűjtőedény, amelyet a cső végére kell helyezni.

Ezután egy rugóacélból készült tisztítópálca, valamint egy, a kalibernek megfelelő kefe is.

Amire még szükségünk lesz, azok a tisztító filclapok, olaj, pálcavezető, tisztító folyadék (eliminátor), féktisztító folyadék valamint egy nejlonkefe.

A puskacső megtisztítása

Miután eltávolítottuk a zárdugattyút, ellenőriznünk kell, hogy üres-e a töltényűr. Ezután be kell fújnunk a csőbe némi olajat,  majd helyezzük be a pálcavezetőt. A pálca végére egy, a kalibernek megfelelő tisztító kefét kell helyezni, majd be kell tolni a csőbe, a pálcavezetőn keresztül.

Ezután pedig lassú és alapos ki-be mozdulatokkal át kell kefélni magát a csövet. Erre azért van szükség, hogy a lehető legjobban fellazítsuk a szennyeződéseket. Ezt követően szükségünk lesz az egyik filclapra, amelyet a kefe köré kell tekerni. 

Ezután egy laza mozdulattal át kell tolni a csövön, egészen addig, amíg nem látjuk, hogy a másik vége a gyűjtőedénynél jön ki. A műveletet követően le kell vennünk ezt a gyűjtőedényt, majd eltávolítani a (vélhetően igencsak) szennyeződött filcet. 

Miután kidobtuk a filcet, tegyük vissza a gyűjtőedény, húzzuk vissza a pálcát, újra helyezzünk a bronzkefe köré egy filcet majd ismételjük meg a műveletet, azzal a különbséggel, hogy ki-be mozdulatokkal alaposan megtisztítjuk magát a csövet.

Amennyiben szennyeződött a filc, úgy távolítsuk el, cseréljük ki, majd ismételjük meg a folyamatot nagyjából négyszer, ötször egymás után, de egészen addig, amíg nem látjuk, hogy a filcünk tiszta.

A vadászpuska tisztításának lépései

 

További lépések

Most jön egy nagyon érdekes dolog: elő kell vennünk a féktisztító folyadékot, de előtte még az előzőekhez hasonlóan helyezzünk filcet a tisztítópálcára. Fújjuk be a filcet a benzines féktisztítóval, majd ezzel is húzzuk át a csövet, többször is egymás után. Ennek köszönhetően a csőben lévő olajtól meg tudunk szabadulni.

E nélkül a művelet nélkül ugyanis az eliminátorunk nem tudná kifejteni a hatását.

Eljött a kefecsere ideje: vegyük elő a nejlonkefénket, és cseréljük le az eddigi bronzkefénket. Erre azért van szükség, mert az eliminátor rézoldó hatású, így tönkretenné, ellenben a nejlonkefével tökéletesen működik.

Csavarjuk körbe a nejlonkefét a filccel, majd tegyünk rá az eliminátorból annyit, hogy kellőképpen átitassa. Toljuk be a csőbe és vezessük át rajta többször is. Az eliminátoros tisztításra azért lesz szükségünk, hogy a csőben lévő felesleges rézlerakódásokat el tudjuk távolítani.

Töröljuk meg a pálcánkat a törlőkendővel, majd várjunk pár percet egészen addig, amíg az eliminátor el nem kezd dolgozni a csőben. Ehhez nagyjából 2- percre van szükség.

Miután ez letelt, vegyük ki a pálcavezetőnket, fújjunk be olajjal a csőbe, majd tegyük vissza a pálcavezetőt és ismét a bronzkefén a sor. Miután ugyanis az eliminátor feloldotta a rezet, a csőben maradt oxidréteget is el kell valamivel távolítani: erre nyújt tökéletes megoldást a bronzkefe.

Két-három alapos ki-be tologatás után ismét szükségünk lesz egy filcre, amelyet szintén a bronzkefe köré kell tekerni. Át kell tolnunk a csövön, egészen a gyűjtőig, majd a gyűjtőt levéve távolítsuk el a filcet is.

Ha jól megnézzük, akkor egy kékes-zöldes oxidréteg lesz rajta, ami jól mutatja, mennyi szennyeződés van még a csőben.

Ezt követően húzzuk vissza a pálcát, töröljük át egy ronggyal, majd újra filcezzük fel. Eztán nem kell áttolni egészen a gyűjtőedényig, csak alaposan kipucolni a cső belsejét. Újabb filc eltávolítás majd újrafilcezés következik, újabb tisztítással. Az eliminátoros tisztítást egészen addig érdemes ismételni, amíg a filc tiszta nem lesz.

Arra azért érdemes figyelni, hogy az eliminátor hatóidejét, a 2-4 percet mindig várjuk ki, mielőtt rézzel, majd filccel tisztítani kezdjük.

Maga a takarítás körülbelül 1 órát vesz igénybe, hiszen az egyes folyamatokat, ahogyan azt a leírásban is olvashattad, akár négyszer-ötször is meg kell ismételni egymás után.

A nagytakarítás vége

Ha végeztünk a művelettel, távolítsuk el a pálcavezetőt a töltényűrből, majd a ronggyal alaposan tisztítsuk meg az eszközöket.

Érdemes még a rongyot beolajozni, és a kivetőnyíláson egy kissé benyúlva áttörölgetni a belső járatokat.

Ezenkívül a fa részeket, a csőtorkolatot, a cső külső falát, valamint a zárdugattyút is érdemes gyorsan áttörölni. 

Itt már csak annyi dolgunk lesz, hogy visszahelyezzük a zárdugattyút, és ezzel el is végeztük a félévenkénti karbantartásunkat.

figyelem!

Ön egy fegyvereket tartalmazó szakmai weboldalt látogatott meg!

Kérem csak akkor látogassa meg weboldalunkat, ha ÖN kifelyezetten ilyen irányú szakmai tartalmakat keres és az IGEN gombra kattintva kijelenti, hogy szakmai érdeklődő, elmúlt 18 éves, és a lapon található információkra szakmai célből van szüksége!

Minden egyéb esetben felkérjük, hogy ne tekintse meg az adott oldalt.

 
Férfi Női Vadászat Engedélymentes fegyverek Ajándék Akciók Blog