Üzletünk: Monarchia Vadászbolt 9700 Szombathely, Fő tér 29.  
Telefon: +36 (70) 315-1314   Mobil: +36 (70) 315-1314

Milyen fegyvert tarthatsz engedély nélkül is

fegyverengedelyek.jpg
2023.04.14.

Ha vadász szeretnél lenni, előbb vagy utóbb szükséged lesz a hatóság által kiállított fegyverviselési engedélyre. Viszont addig is, vannak olyan lőfegyverek, amelyeket engedély nélkül is tarthatsz otthon: akár azért, hogy gyakorolj, akár önvédelemből.

A cikkben egyrészt megmutatjuk ezeket a fegyvereket és azt is, mit mikor érdemes használni, valamint milyen lövedékkel.

De ne szaporítsuk tovább a szót, durrantsunk is bele a közepébe.

 

Mik azok az engedély nélküli fegyverek?

Az engedély nélküli fegyverek vásárlása és tartása nincs engedélyhez kötve, épp ezért az a személy, aki betöltötte a 18. életévét, szabadon vásárolhatja őket, és tarthatja az otthonában.

Jó, ha tudod, hogy bár nem kell hozzájuk engedély, egyaránt alkalmasak az ön-és birtokvédelemre is. Ennek ellenére utcán és közterületen csak akkor lehet őket hordani, és használni, ha erre külön engedéllyel rendelkezel.

A kérelmet a lakóhelyedhez legközelebb eső rendőrkapitányságon adhatod le akkor, ha a fegyver rendelkezik érvényes műszaki tanúsítvánnyal. Egyébként ennek az összege nem egetverő, 2-3 ezer forint között van.

Amennyiben nem kérsz ilyen engedélyt, úgy közterületre nem viheted ki és nem is használhatod ott a fegyvert, csak ön- és birtokvédelemre. Erre egyébként tökéletesen lehet is ezeket a fegyvereket használni, amelyek adott esetben akár életeket is menthetnek.

 

Mikor lehet szükséged engedély nélküli fegyverekre?

Gondolj csak bele, hogy ne adj' isten betörnek hozzátok, és nincs a közelben olyan eszköz, amivel éjszaka megvédhetnétek magatokat. Rendkívül kiszolgáltatott helyzet ez, amivel veszélybe sodrod nemcsak a saját, de a családod életét is.

Ha van a háznál, elérhető közelségben egy ilyen fegyver, azzal viszont elriaszhatod az illetéktelen behatolókat és megóvhatod vele a családodat és a vagyontárgyaidat is.

 

Az engedély nélküli fegyverek tárolásáról általánosságban

Habár írtuk, hogy ezeknek a fegyvereknek elérhető közelségben kell lennie, arra azonban mindenképpen érdemes odafigyelni, hogy olyan helyen tárold, ahol nem férnek hozzá illetéktelenek. És itt most nemcsak az idegenekről beszélünk, hanem a gyermekeidről is, ugyanis egy ilyen fegyver könnyen okozhat akár végzetes sérülést is.

Épp ezért egy zárható kazettát, dobozt ajánlunk, külön a fegyvert és külön a golyókat tárolva.

Biztonsági Intézkedések az Engedély Nélkül Tartható Fegyvereknél

Az engedély nélkül tartható fegyverek, bár nem igényelnek hivatalos engedélyt, ugyanolyan veszélyeket rejthetnek, mint az engedélyköteles társaik. Ezért rendkívül fontos, hogy a tulajdonosok megfelelően és biztonságosan tárolják ezeket a fegyvereket.

  1. Zárható Szekrény: Mindig tárolja a fegyvert egy zárható szekrényben vagy széfben, amelyet kifejezetten fegyverek tárolására terveztek. Ez nem csak a fegyver védelmét szolgálja a külső sérülésekkel szemben, hanem megakadályozza a nem kívánt hozzáférést is.

  2. Gyermekbiztos: Ha gyerekek vannak a házban, különösen fontos, hogy a fegyvert elzárva és a lőszerét külön tárolva tartsuk. Soha ne hagyja a fegyvert betöltve vagy könnyen hozzáférhető helyen.

  3. Rendszeres Karbantartás: Még ha nem is használja rendszeresen a fegyvert, rendszeres karbantartásra és tisztításra van szükség, hogy megőrizze működőképességét és biztonságosságát.

  4. Képzés és Oktatás: Bár az engedély nélkül tartható fegyverek nem igényelnek hivatalos képzést, erősen ajánlott egy alapvető fegyverkezelési tanfolyam elvégzése. Ez nem csak a fegyver biztonságos kezelését tanítja meg, hanem a felelősségteljes tulajdonlás fontosságára is rávilágít.

A fegyverek, akár engedély nélkül tarthatók, akár nem, nagy felelősséggel járnak. Mindig legyen tudatában a potenciális veszélyeknek, és cselekedjen felelősségteljesen.

Vásárlási Útmutató Engedély Nélkül Tartható Fegyverekhez

Amikor engedély nélkül tartható fegyvert szeretnénk vásárolni, több tényezőt is figyelembe kell vennünk a biztonságos és megfelelő választás érdekében:

  1. Cél: Mielőtt fegyvert vásárolnánk, tisztázzuk, mire szeretnénk használni. Sportlövészet? Önvédelem? Vagy csak gyűjteménybe?

  2. Márka és Minőség: Válasszunk megbízható márkájú fegyvert, amely ismert a minőségéről és tartósságáról.

  3. Biztonsági Funkciók: Győződjünk meg róla, hogy a fegyver rendelkezik a szükséges biztonsági funkciókkal, például biztonsági zárral vagy gyermekzár funkcióval.

  4. Kiegészítők és Tartozékok: Néhány fegyver különféle kiegészítőkkel érkezik, mint például tokok, tisztító készletek vagy céltávcsövek. Érdemes ezeket is figyelembe venni a vásárláskor.

  5. Ár: Határozzuk meg előre a költségvetésünket, és keressünk olyan fegyvert, amely megfelel az ár-érték aránynak.

  6. Visszajelzések és Vélemények: Olvassunk el más vásárlók véleményét és értékelését a kiválasztott fegyverről, hogy jobb képet kapjunk a termék minőségéről és megbízhatóságáról.

  7. Jogszabályok és Szabályozások: Még ha a fegyver engedély nélkül tartható is, mindig tájékozódjunk a helyi jogszabályokról és szabályozásokról.

A megfelelő fegyver kiválasztása nem csak a személyes preferenciáinkon, hanem a biztonsági és jogi követelményeken is múlik. Legyünk körültekintőek és tájékozottak a vásárlás során.

Engedély nélküli fegyverek, amiket otthon is tarthatsz 

Hogy miért is kellene engedély nélküli fegyver? Egyrészt azért, mert ezzel gyakorolhatsz, másrészt, ha szereted a céllövészetet, akkor nem kell ezért külön engedélyt kiváltanod. Ilyen célra érdemes:

  • légpuskát,

  • légpisztolyt,

  • vagy airsoft fegyvereket választani. 

Ha önvédelemre szeretnél fegyvert használni, akkor pedig 

  • gáz- és riasztópisztolyt javaslunk

Nézzük is meg, hogy mik az egyes típusok jellemzői, a legjobb márkák, és mikor, melyiket érdemes választanod. 

Légpuska engedély nélkül

#1 Légpuska

A légpuska egyszerűsége a nagyszerűségében rejlik, hiszen a lövedéket 

  • levegő (előre sűrített levegő vagy lövés előtt sűrített levegő), 

  • vagy szén-dioxid (CO2) lövi ki a csőből. 

Ha légpuskát vásárolsz, akkor a lövedéket a fegyver erejéhez viszonyítva kell megválasztanod. Ez logikus, hiszen ha kisebb az energia a fegyverben, könnyebb golyót kell választani, máskülönben nem lesz pontos a fegyver.  

Nem szabad tehát spórolni rajta, és gagyit választani, a H&N márkájú lövedékek sem számítanak különösebben drágának, hiszen már 6-7 ezer forinttól kaphatóak. Ezek általában 500 db lövedéket tartalmaznak, és az erősebb golyók, a 16-50 J csőtorkolatú légpuskák esetében akár 100 méterre is pontosan ellőnek (a részleteket lásd lejjebb). 

A légpuska és légfegyver lövedékeinket a linkre kattintva érheted el.

 

Légpuska engedély – mikor kell kiváltani?

Először is érdemes definiálni azt, hogy pontosan mi is számít légpuskának. Az értelmezés szerint a csőtorkolati energiája legfeljebb 7,5 J lehet.

Ez egészen pontosan 4,5 mm-es kaliberű puska esetén 175 m/s-et,

5,5 mm-es kaliberű puska esetében pedig 125 m/s-et jelent.

 

Ezek tartásához tehát nem szükséges engedély, csak az, hogy betöltsd a 18. életévedet.

Igen ám, de mi a helyzet a feljebb is említett, 7,5 J-nál magasabb csőtorkolati energiájú fegyverekkel?

Ebben az esetben már nem légfegyvernek, hanem lőfegyvernek számítanak, így ugyanolyan engedély kell a használatához. Erre érdemes nagyon odafigyelni, ugyanis ha nincs meg a tartáshoz szükséges engedélyed, akkor bírságra, sőt súlyosabb esetben akár börtönbüntetésre is számíthatsz.

Alapesetben, kell hogy legyen nálad egy úgynevezett MKH kártya, ami tartalmazza a puska adatait, egészen pontosan:

  • a csőtorkolati energiát,
  • a kalibert,
  • az azonosítót,
  • az országot,
  • a gyártót,
  • a típust,
  • valamint az az engedély keltét és a lejártát.

 

Ha nem vagy biztos benne, hogy mekkora a légpuskád csőtorkolati energiája, érdemes bevizsgáltatni, ez nagyjából egy 5-6 ezer forintos tételt jelent. Cserébe viszont legalább nyugodtan alszol, hiszen ha kiderül, hogy egy 8 Joule-os “lőfegyvert” rejtegetsz, akkor a feljebb említett bírságokra számíthatsz.

 

Légpuska karbantartása

A légpuska karbantartás és tisztítása

Nos igen, a légpuska karbantartásával kapcsolatban rengeteg dolog kering a neten. Sokan mondják, hogy a szétszerelését szakemberre kell bízni (és igen, ha bizonytalan vagy magadban, akkor érdemes), viszont amennyiben érzel magadban kellő ügyességet és késztetést, te magad is megpróbálhatod. 

Az első, és legfontosabb, az "500-as szabály": alapesetben ugyanis elmondható, hogy 500 lövésenként érdemes a légpuskát alaposan kitisztítani. Ez pedig nem csupán abból áll, hogy kefével átpucolod a csövet: ehhez bizony az egész fegyvert szét kell szedni.

 

A légpuska szétszerelése

Most egy viszonylag egyszerűbb, Slavia típusú puska szétszerelését mutatjuk be nektek.

A puska tusánál lévő csavarokat kell ügyesen meglazítanod egy sima csavarhúzóval, utána pedig a sátorvasnál lévő csavart kell kiszedni. Arra figyelj, hogy a csavarokat egy helyre gyűjtsd, ugyanis személy szerint már nem egyszer jártam úgy, hogy egy-egy csavar kámforrá vált. Ez pedig bizony nagy baj, és a vérnyomásodnak sem tesz jót. 

Amikor szétszeded a puskát, ügyelj arra, hogy a laprugó se ugorjon el, ugyanis hajlamos rá. 

Miután ez megtörtént, le kell szerelni az elsütőbillentyűket. Ehhez egy egyszerű fogóra lesz szükséged, amivel a csapot át kell nyomnod, és kihúznod. Ezután a billentyűt a rugóval együtt már könnyedén ki tudod szedni. 

Ezt követően, ahol a fegyver a tusba csatlakozik, a saját csavarját ütközésig kell tekerni, majd miután bebiztosítottad az eszközt, kezdd el letekerni a zárósapkát. Amikor kijött, akkor pedig törölgesd el. 

Sajnos sokan elkövetik azt a hibát, hogy a zárósapkát, az elsütőszerkezettel erőszakkal próbálják meg kiszedni, satuba szorítják és a többi. Ez öreg hiba, ugyanis a fegyvert marha könnyű megrepeszteni.

Szóval bármilyen különös vonzalmat is érzel a satu iránt, kéretik hanyagolni. 

Ezután a csőből húzd ki a vezetőperselyt, és a rugót, majd szépen törölgesd le róla a felesleges olajat. Ezt követően húzd ki a csőből a dugattyút egy fogó segítségével, és ezt is törölgesd el. 

A műveletek elvégzése után a rongyot tekerd a csavarhúzóra, majd amennyire csak tudod, próbáld meg beleszuszakolni a dugattyúkamrába, és gondos kéményseprőként törölgesd át. 

Valószínűleg felmerül benned a kérdés, hogy mégis miért kell mindenről letörölgetni az olajat. A válasz nagyon egyszerű: ha túl sok az olaj a puskában, akkor az egész egyszerűen nem jó, csökkenti a hatékonyságát és hosszabb távon amortizálja. Van egyfajta balansz, amit érdemes megtalálni, amikor az olaj nem túl sok, de nem is kevés, hanem pont optimális. 

Miután a dugattyút is alaposan megtisztítottad szilikon spray-jel érdemes a kenést biztosítani úgy, hogy a dugattyúkamrába is fújsz és a dugattyúra is. Itt megint sok esetben beleesnek abba a hibába, hogy olyan olajjal akarnak kenni, ami épp a kezük ügyébe kerül. 

Erre határozottan nemet kell, hogy mondjunk. Ugyanis nem motorolajjal vagy más, általánosabb jellegű olajokkal kell kenni, hiszen ezek kölcsönhatásba lépnek a műanyag dugattyúkkal, ami miatt azok tönkremennek. Ezért is tökéletes választás a feljebb említett szilikon spray.

Ezután jön a visszaszerelés.

Óvatosan helyezd vissza a dugattyút ütközésig, és tedd vissza a felhúzókart. Ezt követően jön a kakas összeszerlése, majd a rugó és a rugóvezető visszahelyezése. A sapkát ütközésig tekerd vissza, majd helyezd be az elsütőbillentyűt. 

Eztán dugd át a csapot a nyíláson és finoman ütögesd vissza valamilyen alkalmatossággal, például a fogó fejével. Mielőtt a főelemet visszatennéd a tusba, próbáld ki, hogy minden úgy működik-e, ahogyan az illik és kell, ellenkező esetben ugyanis újra szét kell szerelned a fegyvert, és sokkal több lesz a nyűg. 

Amikor a biztosító kiakad, süsd el egy teljesen semleges irányba. Tudjuk, hogy biztos vagy a dolgodban és nincs benne sem golyó, sem semmi más, de az ember nem lehet elég óvatos, ha puskákról van szó. 

Szuper, szóval ezzel is megvagyunk. 

Már csak annyi a dolgod, hogy a szilikon spray-jel kicsit megkend a nyílásokat, az aeroszol ereje pedig teszi a dolgát, és az anyagot végigviszi a puska belsejében. Ezután szereld össze a puskát a tussal. Érdemes a csavarokat nagyon erőteljesen meghúzni (de nem rátépni), nehogy később kotyogni kezdjen a légpuska. 

Ezután próbáld ki a művedet, hiszen ha minden jól csináltál, akkor a puska remekül fog működni. Amit még ilyenkor mindig érdemes elvégezni, az a cső megolajozása. Ehhez már lehet használni olajat: fújd be a csőbe, majd egy hosszú tisztító pálcára tűzött kefe segítségével törölgesd át alaposan, hogy az olaj mindenhova eljusson, valamint a felesleges olajmaradványokat eltüntesd róla. 

Erre azért van szükség, mert a túl sok olaj szinte mágnesként vonzza magához a port és a piszkot, ami csökkenti a puska egyébként sem túl combos erejét, valamint a hatékonyságát. 

Most pedig már tényleg csupán annyi van hátra, hogy a fegyvercsövet egy kis olajos ronggyal áttörölgesd, és szebb lesz, mint új korában. 

Ha bizonytalan vagy az erősséget illetően, érdemes keresni valakit, aki megméri, hogy nem kevesebb-e 7,5 Joulenál. Amennyiben a tavaszi nagytakarítás közben találkoztál kopottabb, elhasználódottabb alkatrésszel, úgy erre jó esély van. Leginkább a dutyattyú és csőfartömítésekkel szokott probléma lenni. Ilyenkor nem is érdemes összeszerelni a puskát addig, amíg be nem szerzed az újabb darabokat. 

Egyébként, ha nem szeretnél ezzel bíbelődni, érdemes beszerezni egy újabb PCA-t, vagyis pneumatikus légpuskát. 

Ennek előnye, hogy az elsütéskor nincs mozgó alkatrész, így rendkívül pontos, ráadásul  maga a rendszer is hermetikusan zárt, így belül nem porosodik, nem olajosodik túl, épp ezért nem is igényel különösebb karbantartást, csak általánosabb jellegű "tisztogatást". 

 

Nagyon erős légpuskák

7,5 J feletti csőtorkolati energiájú légpuskát csak sportlövészek vásárolhatnak, külön engedéllyel. A boltok egyébként sem tarthatnak ilyen fegyvert, épp ezért a nálunk kapható légpuskák 7,5 J-nál kevesebb csőtorkolati energiával rendelkeznek.

A szabályzat nálunk itthon, Magyarországon meglehetősen szigorú, külföldön például sokkal erősebb légpuskák használata is engedélyezett. Épp ezért, ha külföldről, az EU-ból, vagy ismerőstől vásárolsz puskát, minden esetben vizsgáltasd be, hogy biztos legyél abban, nem cserélték-e ki a rugót.

 

Légpuska tárolása otthon

7,5 J alatti légfegyvert tehát minden további nélkül tárolhatsz otthon, azonban érdemes betartani néhány szabály. Mivel 10 méteren belül ezekkel a fegyverekkel is nagyon komoly károkat, súlyosabb esetben akár halált is lehet okozni, ezért gondosan a gyermekektől elzárva tartsd mind a puskát, mind a golyókat.

Lehetőleg egy kulccsal is jól zárható szekrényben, fiókban, a kulcs pedig mindig legyen nálad.

Légpisztoly is tartható otthon, engedély nélkül

#2 Légpisztoly

A légpisztolyból is különböző típusok léteznek, de a működési elvük hasonló a légpuskákéhoz: itt is CO2, vagy sűrített levegő lövi ki a lövedéket. Ám ha még pontosabban akarjuk meghatározni az egyes típusokat, akkor léteznek: 

  • CO2 patronos légpisztolyok,

  • csőletörős légpisztolyok,

  • légtartályos légpisztoly, 

  • és rugós légpisztolyok.

Az Umarex CO2-es termékeinek több előnye, hogy egyrészt az olyan nagy múltú fegyvergyártók replikái is megtalálhatóak, mint:

  • a Colt, 

  • a Beretta,

  • a Smith & Wesson,

  • a Walther, 

  • és a Glock. 

Másrészt pedig a kialakításuknak köszönhetően igyekeznek a lehető legjobban reprodukálni, leképezni a valódi fegyverek működését. 

Mind anyagminőségben, mind súlyban, mind tartásban olyanok, akár az igazi fegyver, a blow-back rendszernek köszönhetően pedig "hátra is rúgnak" a lövésnél. Ráadásul a tárba csavart szén-dioxid patronnak köszönhetően a pisztolyok öntöltőek, így ugyanúgy funkcionálnak, mint az éles lőfegyvernél.

 

Légpisztoly engedély

A légpisztolyok esetében szintén ugyanaz a helyzet, mint a légpuskáknál, vagyis 7,5 J alatt nem szükséges hozzá engedély, csak MKH kártya. Az itthon kapható légpisztolyok többségének csőtorkolati energiája egyébként sem haladja meg a 3-4 J-t.

Ugyanakkor az engedély megléte még nem garancia, arra, hogy nem viszik el bevizsgáltatni a puskát, hiszen könnyű "megpiszkálni" és felhúzni a csőtorkolati energiát.

 

#3 Airsoftok

Az airsoft fegyverek esetében szintén többféle típus létezik: 

A rugós airsoft puskáknál egy erős rugó lövi ki a lövedéket, a működése nagyon egyszerű, viszont minden lövésnél fel kell húzni őket. Épp ezért a rugós puskáknál leginkább a mesterlövész (sniper) és a sörétes (shotgun) fegyver az elterjedt.

Az elektromos airsoft fegyverek (röviden AEG vagyis Automated Electric Gun airsoftok) esetében ezt a felhúzást egy akksi végzi el. Egyébként ez az egyik legnépszerűbb modell, rengeteg videó kering róla a neten, mind a karbantartásról, mind a használatáról. Mondjuk ez nem is csoda, hiszen egy minőségű AEG airsoft 100-300 golyó is elfér, és 500 FPS torkolati sebességgel is működhetnek. 

A gázos airsoftok között leginkább pisztolyok kaphatóak, itt hasonló a működés mint a légpisztolyok esetében, hiszen propán vagy CO2 lövi ki a lövedékeket a torkolatból.

Érdemes viszont figyelni, ugyanis a hideg időben a gázos airsoftok hatóereje csökkenhet. 

Az úgynevezett dual power airsoftok pedig rugós, és elektromos üzemben is működnek, így kvázi kétféle, különböző fegyverként használhatod őket, és egyúttal más és más élményt nyújtanak.

Az airsoft lövedékeket röviden BB-knek hívják, lehetnek biológiailag lebomló termékek vagy műanyagból készült golyók is.

 

Airsoft engedély

Az Airsoft fegyver vásárlásához szintén nem szükséges engedély, elegendő a 18. betöltött életév. Ha ezalatt szeretnél Airsoftot vásárolni, akkor azt viszont csak felnőtt jelenlétében teheted meg.

 

Airsoft használata és tárolása

Az Airsoft fegyvert csak védőfelszerelésben, védő maszkkal és védőszemüveggel használd, máskülönben kárt tehetsz magadban vagy másokban. A tárolása (és egyébként a szállítása is) csak kiürítve lehetséges. A legjobb megoldás erre, ha külön az Airsoft fegyverek számára alkalmas tokban tárolod.

 

#4 Gáz-és riasztófegyverek

A gáz-és riasztófegyvereket leginkább önvédelem céljából tartják.

Két típusa 

  • a szekrénytáras (öntöltő),

  •  illetve a forgótáras (vagy másnéven revolver).

A gázpisztolyok legelterjedtebb típusai egyébként nem lőnek ki lövedéket,(szilárd anyagot), hanem gázt, ami irritáló hatású. 

Ezeket a gázokat kétféle típusba sorolhatjuk, a jelzés alapján lehet:

CS, ami egy égető, csípő érzést kiváltó, szintetikus anyag, valamint peppert ami kapszaicint tartalmaz - ez az erőspaprika hatóanyaga.

Az önvédelem céljából tartott gázpisztolyok használatához jó tanácsként adjuk, hogy érdemes 2-3 méteres távolságból a támadóra célozni vele, lehetőleg arcra. 

A fent felsoroltakon kívül engedély nélkül tarthatsz otthon:

  • késeket, tőröket;

  • íjakat, nyílvesszőket;

  • valamint gázspray-t is (habár ez utóbbit inkább táskában hordják az emberek, mintsem hogy otthon tartsák, de ez érthető). 

Összegzés

Ahogy láthatod, többféle típusú fegyver is a rendelkezésedre áll, ha nem tudod/akarod egyelőre kiváltani a fegyverviselési engedélyt. (Ami egyébként egy viszonylag költséges és bonyolult procedúra, erről majd később is írunk egy részletes cikket.)

figyelem!

Ön egy fegyvereket tartalmazó szakmai weboldalt látogatott meg!

Kérem csak akkor látogassa meg weboldalunkat, ha ÖN kifelyezetten ilyen irányú szakmai tartalmakat keres és az IGEN gombra kattintva kijelenti, hogy szakmai érdeklődő, elmúlt 18 éves, és a lapon található információkra szakmai célből van szüksége!

Minden egyéb esetben felkérjük, hogy ne tekintse meg az adott oldalt.

 
Férfi Női Vadászat Engedélymentes fegyverek Ajándék Akciók Blog