Üzletünk: Monarchia Vadászbolt 9700 Szombathely, Fő tér 29.  
Telefon: +36 (70) 315-1314   Mobil: +36 (70) 315-1314

A vadászati hagyományok kialakulása, és a vadászkultúra Magyarországon

vadaszati-kultura-magyarorszagon.jpg
2023.03.22.

Az előző cikkünkben beszéltünk a vadászati etikettről, illetve illemszabályokról, ahol érintőlegesen volt szó a hagyományról, vadásziasságról is. Erről jutottunk eszünkbe, hogy ez a téma talán megér egy külön bejegyzést is, hiszen a vadászat hagyományai évszázadok óta velünk élnek, velünk együtt fejlődnek és csiszolódnak. 

Ezzel együtt érdemes egy kicsit hátralépni, és tágabb perspektívából is megnézni a dolgot: vajon milyen szerepet játszik a vadászat a magyar kultúrában? 

A vadászkultúra kialakulása
 
 

A vadászkultúra kialakulásának története

A vadászati kultúránk voltaképp egy tőről ered a német és az osztrák vadászattal, ami persze nem túl meglepő, hiszen 1918-ig hazánk és ausztria államszövetségben éltek. 

Ekkoriban, a XX. század elején még rengeteg vadfaj élt, köztük zerge, medve, farkas, hiúz és siketfajd is. 

Már ekkoriban megvoltak azonban a mai vadászat alapjai, úgy mint a cserkelés, lesvadászat, illetve hajtás. Ami azonban külön említést érdemel, az az agarászat, ami szintén nagy népszerűségnek örvendett a múlt század elején. 

 

A törvények szintén megalapozták a jelenlegi útmutatásokat. Egy jóval korábbi, 1883. évi vadászati törvény is kimondta: „csak lőfegyverrel, vagy lóháton bárminemű vadászebek használatával gyakorolható”, tilos viszont „minden szőrmés vagy szárnyas hasznos vadat tőrökkel, hálókkal, hurkokkal elfogni vagy megölni”.

Ekkoriban XX. tc. alapján a vadászat még a földtulajdon része volt, ezt 200 kh-nál nagyobb területen lehetett önállóan gyakorolni. 

Igen nagy számban működtek vadaskertek is, amelyek kifejezetten vadgazdálkodási célokat szolgáltak, és természetesen vadásztak is rajtuk. Ezekbe a kertekbe aztán új vadfajokat is meghonosították, többek között így került az országba a XIX. században a muflon és a szikaszarvas is. 

Ugyanakkor, mivel sok ragadozó élt ezidőben, a vadgazdálkodás egyik fő célja az volt, hogy ezeket a kártékonynak tekintett állatokat (medvéket, hiúzokat, vidrákat, farkasokat, vadmacskákat, borzokat, varjúféléket satöbbi) mindinkább megritkítsák. 

A ritkítások olyannyira sikeresek voltak, hogy az eredményeket látva, a 1910-es bécsi vadászati kiállításon az ország hírneve nagymértékben növekedett. Ennek hatására egyre több külföldi vendég, vadász érkezett, és ekkortájt kezdték felismerni a vadgazdálkodásban rejlő nemzeti értékeket is. 

A vadászati kultúra kialakulása tehát ekkorra, a XIX. század végére datálható, de alig néhány évtizeddel később már rohamosan fejlődött és már a nyugattal is felvette a versenyt. 

 

Nagyon sokat köszönhetünk azoknak a vadászoknak is, akik beszámolóikkal segítették öregbíteni az ország hírnevét, ekkoriban például Koburg Fülöp Herceg, és Almásy László. 

A vadászati kultúra az egész nemzetre hatást gyakorolt: sok-sok ilyen témájú műalkotás, szobor és festmény született, elég csak ifj. Markó Károly: Diana vadászatára vagy Szinyei Merse Pál: Oculijára gondolni. 

Ezt a dicső, 1867-1919-ig tart időszakot foglalja össze remekül Dr. Zoltán János: Vadászat az Osztrák-Magyar Monarchiában című, 2006-ban megjelent kötete. 

Mint ismeretes, 1920-ban a trianoni békeszerződésben az ország területének mintegy 2/3-ad részét veszítette el, ami természetesen jelentős hatással volt a vadászatra is, lévén hogy az erdősültség aránya így 27%-ról 12%-ra esett vissza. 

A politika akkoriban több ízben is befolyásolta a vadászatot, a védelmet kiterjesztették a ragadozókra, egyre több faj került vadászati tilalom alá (például a batla, baglyok, sirályok), illetve megtiltották a lóháton agarakkal való vadászatot. 

A II. világháború hatalmas pusztítást végzett a vadászati kultúrában: a háború után jószerével csak orvvadászat folyt. Az akkori, szocialista rendszerben nagy változások álltak be a vadászok társadalmi összetételében is, hiszen a kormányzat lényegében megszabta, hogy kinek ad fegyvertartási engedélyt és kinek nem. 

 

Szerencsére a rendszerváltás után, főleg a 1996. évi LV. törvény a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló törvények már megadták a biztos alapot a mai, modern vadgazdálkodásának, esélyt adva a vadászati kultúra ismételt felvirágoztatására. 

A kultúrának, hagyományoknak ugyanakkor szerves részét képezi a vadásznyelv is, amely az évtizedek során nem sokat változott. 

A vadásznyelv kialakulása
 
 

Vadásznyelv

A vadásznyelv kialakulása a vadászati hagyományok felívelésével egyidős, kezdetét tehát a XIX. század végéig lehet visszavezetni. A monarchia révén a szaknyelv kialakulására, ahogy a teljes kultúráéra is, szintén nagy hatása volt a szakmai német nyelvnek.

A kezdetekben még a vadászati oktatás is németül folyt, és számos, németből eredeztethető szó a mai napig velünk van, például a spíszer, illetve a dámvad (Damwild magyarosítása). 

Vannak azonban olyan régi kifejezések is, amelyek mára már feledésbe merültek, ilyen például rókamál. 

Cserszilvásy Ákos írói álnéven megjelent, ám Vajda János tollából származik a A vadászat mesterecímű, 1854-ben megjelent kötet, amelynek hatalmas szerepe volt a nyelv fejlődésében, ahogy Fekete István és Bársony István műveinek is. 

Amennyiben érdekelnek a régi vadásznyelvi kifejezések, úgy érdemes forgatni Szilágyi Miklós:  A népies halászat, vadászat és gyűjtögetés lexikonát vagy Eördögh Tibor: Vadászok nyelvén című, 1976-ban megjelent kötetét is. 

 

Felhasznált források: 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Vad%C3%A1sznyelv

http://mek.oszk.hu/02100/02185/html/603.html

http://mek.oszk.hu/02100/02185/html/604.html

http://mek.oszk.hu/02100/02185/html/605.html

 

figyelem!

Ön egy fegyvereket tartalmazó szakmai weboldalt látogatott meg!

Kérem csak akkor látogassa meg weboldalunkat, ha ÖN kifelyezetten ilyen irányú szakmai tartalmakat keres és az IGEN gombra kattintva kijelenti, hogy szakmai érdeklődő, elmúlt 18 éves, és a lapon található információkra szakmai célből van szüksége!

Minden egyéb esetben felkérjük, hogy ne tekintse meg az adott oldalt.

 
Férfi Női Vadászat Engedélymentes fegyverek Ajándék Akciók Blog