Üzletünk: Monarchia Vadászbolt 9700 Szombathely, Fő tér 29.  
Telefon: +36 (70) 315-1314   Mobil: +36 (70) 315-1314

A jó cserkelés fél siker a vadászathoz

999c6afa-1b6f-4c21-bc95-6c2b0d4acdf0.jpg
2023.01.23.

A jó cserkelés fél siker a vadászathoz

Ha elsajátítod a cserkelés fortélyait, akkor kiváló vadász lehet belőled. Ez persze nem egyszerű, sok gyakorlás kell hozzá és rengeteget kell terepen lenned, de szinte minden alkalommal fejlődhetsz.

A cikkben részletesen megmutatjuk, hogy mi is az a cserkelés, mire érdemes odafigyelned, illetve milyen eszközökre lesz szükséged a folyamathoz.

Kezdjünk is hozzá!

A cserkelés fogalma

Mi is az a cserkelés?

Cserkelésnek hívjuk azt a folyamatot, ahogyan a vadász óvatosan, csendesen a vad közelébe kerül. Van, hogy a cserkelés akár egy teljes napot is igénybe vesz, attól függően, mennyi idő alatt találja meg a vadat és jut olyan közelségbe, hogy biztonsággal el tudja ejteni. A cserkelés közben a vadász gyalogol, nyiladékról-nyiladékra, lesről-lesre átvizsgálja a területet, majd továbbhalad abba az irányba, ahol a legnagyobb eséllyel talál vadat.

A cserkeléshez jó ösztönökre és jó fizikumra van szükség, kitartásra és fókuszáltságra, hiszen bármikor készen kell állni arra, hogy észrevesz egy vadat. Ráadásul a vadászember cserkelés közben ismeri meg igazán a területet, a vadállományt, a kiszemelt vadak életmódját, a ragadozókat valamint a búvóhelyeit.

Hogyan kell jól cserkelni?

Először beszéljünk picit a cserkelés pszichológiájáról. Fontos, hogy jól tudj gondolkodni az adott vad fejével és ki tudd cselezni az érzékszerveit, hiszen csak így tudod őt "becserkészni".

Gondolj csak arra, hogy tudnod kell, milyen a széljárás. Amennyiben szembeszél van, az számodra jó, hiszen a vad nem tud kiszagolni, ellenkező esetben azonban a fejlett szaglószervükkel egyből kiszagolnak majd, és el is illannak, mielőtt kettőt pislognál.

A másik fontos dolog, hogy a cserkelés során mindig olyan váltókat, ösvényeket, mezsgyéket kell választani, ahol a lehető legkisebb zajjal tudsz közlekedni. A földutak, nyiladékok és a vad csapások is jók erre, de nem minden esetben. Hiszen eső után a földúton "cuppog" a sár a csizmád alatt, így sokkal jobb például a füvön menni.

Alapesetben azonban érdemes kerülni a magasabb növényzetet, a gazt, hiszen nem tudhatod, hogy mikor reccsen a lábad alatt valami, ezzel pedig az egész cserkelés sikerét veszélyezteted. Mozgás közben nagyon figyelj arra, hogy a puskacső ne koppanjon a száraz ágakhoz, hiszen ezt a neszezést is meghallja a vad.

Ősszel, amikor zörög az avar a lábad alatt, vagy télen, amikor a hó ropogását már messziről lehet hallani, érdemes a jól bevett cserkelőutakat választani.

Most, hogy a cserkelés alapvető fogalmával képbe kerültél, nézzük meg, hogy milyen felszerelést érdemes hozzá választani.

Felszerelés a cserkeléshez

Mi kell a cserkeléshez?

Nemcsak rajtad múlik a cserkelés sikere, hanem a felszereléseden is.

Egy könnyű keresőtávcső

A cserkeléshez elengedhetetlen egy jó minőségű, és lehetőleg minél könnyebb keresőtávcső. Egy dögnehéz távcsövet nehéz előkapni, és hosszú távon is kényelmetlen cipelni.

Viszont arra is figyelj, hogy a súly ne menjen az optika rovására. A Steiner Ranger Xtreme 10x42-es távcsövünk például kiváló optikával, széles látómezővel is mindössze 790 gramm, ráadásul csúszásmentes borítással rendelkezik.

Így nem fordulhat elő az a szomorú eset, hogy a cserkelés izgalma miatt, a nyirkos tenyeredből kicsúszik és a földre hullik, vagy ha pánttal rögzítetted, visszacsap a mellkasodra.

Érdemes por-, víz és párásodásálló terméket választani - könnyen lehet ugyanis, hogy épp ezeken múlik a cserkelés sikere.

Tipp: nézd meg keresőtávcső kínálatunkat a linkre kattintva.

A cserkeléshez csendes ruházatra van szükség

Csendes ruházat

Nos igen, a ruházat: cserkeléshez ugyanolyan fontos, mint a jól kiválasztott puska vagy épp a keresőtávcső. Lehetőleg egy kényelmes, vízálló ruhát válassz, abból is zöld vagy terepszínűt, hozzá pedig barna vagy zöld vadászkalapot.

Nem is igazán amiatt, mert a vadak kiszúrnak - a legtöbbjük látása ugyanis a kék, sárga színekre korlátozódik - sokkal inkább azért, mert ezek a természet színei, és ezzel tiszteled meg az erdőt, és az ott lakókat.

Ha társasvadászaton vesztek részt, narancs színű láthatósági kiegészítőket kell viselni, hogy fel tudd ismerni a vadásztársadat. Ezt a színt ugyanis a vadak, egyedi biológiájukból fakadóan zöldnek, szürkének látják.

Tipp: nézd meg a női és férfi vadászruhákat a vadasz.bolt.hu oldalán.

Futóvadlövő optika

A futóvadlövő céltávcső a puska lelke, ennek segítségével tudod pontosan elejteni a vadat.

De milyen egy jó puska távcső?

Egy 50 mm-es lencse átmérőjű, 2-18x-os nagyítású céltávcső már tökéletesen megfelel a vadászati céloknak. Minél nagyobb a látómező, természetesen annál nagyobb területet látsz be az adott céltávcsővel, így a vásárlás során erre is kiemelt figyelmet kell fordítani.

Szürkületi cserkeléshez viszont már ajánlott nagyobb, 56-os objektívvel ellátott céltávcsövet használni.

A cserkeléshez megvilágított irányzékkal ellátott távcsövet kell választani, hiszen ezzel sokkal könnyebben és pontosabban tudsz célozni.

Tipp: céltávcsöveinket a linkre kattintva tekintheted meg.

Vadhívó sípok

Végezetül pedig: a vadhívó sípok. A szuper kis eszköz segítségével nagyban megkönnyítheted a cserkelés folyamatát, érdemes kipróbálni.

A 18 darabos vadhívó síp készletünk

  • 4 db komplett őzhívó,
  • mezei- és üreg nyúlhívó,
  • róka- és sakál hívó,
  • galamb hívó,
  • kacsa-, varjú-, szalonka és szajkó hívó,
  • valamint ragadozómadarak csalogatására alkalmas sípot is tartalmaz.

Cserkelni csak pontosan, szépen... úgy érdemes

A fentiek alapján jól látod, hogy a cserkelés leginkább türelemjáték, és igen magas fokú önfegyelem. Már egy kósza torokköszörülés miatt is mehet a kukába több órányi cserkelés, így nagyon óvatosnak kell lenned.

figyelem!

Ön egy fegyvereket tartalmazó szakmai weboldalt látogatott meg!

Kérem csak akkor látogassa meg weboldalunkat, ha ÖN kifelyezetten ilyen irányú szakmai tartalmakat keres és az IGEN gombra kattintva kijelenti, hogy szakmai érdeklődő, elmúlt 18 éves, és a lapon található információkra szakmai célből van szüksége!

Minden egyéb esetben felkérjük, hogy ne tekintse meg az adott oldalt.

 
Férfi Női Vadászat Engedélymentes fegyverek Ajándék Akciók Blog