Üzletünk: Monarchia Vadászbolt 9700 Szombathely, Fő tér 29.  
Telefon: +36 (70) 315-1314   Mobil: +36 (70) 315-1314

Milyen felszerelésre van szüksége egy újdonsült vadásznak?

felszereles1.jpg
2023.02.23.

Milyen felszerelésre van szüksége egy újdonsült vadásznak?

Ha csak most csöppentél bele a vadászok világába, minden bizonnyal nagyon sok az újdonság. Gondolj arra, hogy minden "nagy öreg" kezdő volt egyszer, szóval ne légy zavarban és ne ess pánikba akkor, ha kérdéseid vannak, ez teljesen természetes.

Jelen cikkünkben most azt mutatjuk be, hogy újdonsült vadászként milyen felszerelésekre lesz szükséged.

Nézzük is meg őket.

Vadászruházat

"Vadászatra nincs alkalmatlan idő, csak alkalmatlan öltözet" - tartja a mondás. És mennyire igaza volt annak, aki ezt kitalálta!

A vadászöltözet fontosságát tehát nem szabad félvállról venni. Ha ugyanis rosszul választod ki a ruházatot, egész nap kényelmetlenül fogod érezni magad, sőt akár meg is sérülhetsz.

Mai tudásunk alapján, alapesetben a pamutot érdemes kerülni, hiszen meleg időben meleg, hideg időben hideg és nem vezeti el hatékonyan az izzadságot sem.

Egy merinó gyapjúból vagy szintetikus poliészterből készült alapréteg azonban jó választás lehet.

Alap, hogy hideg időben rétegesen kell öltözködni:

  • legyen egy jó nedvszívó és légáteresztő képességgel rendelkező túrazokni;
  • egy szintén jó nedvszívó és légáteresztő képességgel rendelkező alsónemű;
  • egy lehetőleg bőrből készült nadrág (fontos hogy olyan anyagot válassz, ami ellenáll a hidegnek, ugyanakkor a bozótnak is;
  • kell hogy legyen egy jó aláöltözet, lehetőleg merinó gyapjúból vagy szintetikus poliészterből készült;
  • egy ing,
  • és egy polárkabát, amire aztán mehet rá a mellény.

Jó ha viszel magaddal egy termokabátot is, hiszen a mínuszokban könnyen átfagyhat az ember, főleg ha megáll pihenni egy kicst.

Alapjáraton olyan anyagokra van szükséged, amelyek ellenállnak a víznek és a szélnek, megtartja a testhőt, ugyanakkor elvezeti az izzadságot.

Az öltözékkel kapcsolatban a másik fontos intelem, hogy ne akarj olyasmit felvenni, ami nagy zajt csap. Lehet, hogy a hidegben utcai öltözetként a"pufi kabát" szuperül melegen tart, de ez az anyag hihetetlenül hangos a csendes erdőben. Épp ilyen okból minden, amin tépőzár van ódzkodni kell.

Fontos, hogy a társas vadászatokon, utánkeresésnél legyen nálad láthatósági öltözet, hiszen ez kötelező: egy narancssárga láthatósági mellény tökéletesen alkalmas erre a célra.

Színekben a narancssárgától eltekintve föld színekben kell gondolkodni: a föld színek, természet színek domináljanak (például a barna és a zöld).

Ezenkívül elengedhetetlen kellék a vadászkalap is, de a biztonság kedvéért legyen nálad sapka, ha fáznál.

A jó lábbeli szintén kardinális kérdés.

A legjobb választás egy jó víztaszító képességekkel rendelkező, "négyévszakos" bakancs. A talpa legyen rugalmas, tökéletesen megfelel a A/B-s, de maximum B-s keménységű talp.

Milyen felszerelés kerüljön a vadász hátizsákba?

Egyéb felszerelések

A lista csak most indul be igazán, nézzük mire lesz szükséged a megfelelő ruházaton kívül.

Hátizsák

Hátizsákból érdemes egy nagyobb modellt választani, ami sok zsebbel, nagy űrtartalommal rendelkezik. Nem kötelező, de nagyon jól tud jönni a hátizsákba integrált lesszék, ami jól jön, ha meg akarsz pihenni például a hajtóvadászaton.

És hogy miért is van szükség a nagy űrtartalomra? Mutatjuk, hogy mik kerülnek bele a pakkba.

Vadászkés

Mindenképpen szükséged lesz egy jó vadászkésre is (a vadászkésekről egyébként írtunk egy részletes cikket is, vásárlás előtt érdemes elolvasni).

Alapvetően bármilyen fix vagy összecsukható pengéjű kés nagyszerű választás, amely 8-11 cm közötti pengehosszal rendelkezik.

Ágvágó, csontfűrész

Ez opcionális: lehet, hogy a kezdetek kezdetén nem lesz rá szükséged, azonban jó ha tudsz róla. Ha valami útban van, vagy tüzet kell raknod, igencsak hasznos lehet.

Termosz, kulacs

Jó ha van nálad egy termosz vagy egy kisebb kulacs, amiből tudsz inni. Persze ne felejtsd el feltölteni a termoszt az indulás előtt.

Fejlámpa, elemlámpa

Éjszaka, sötétedéskor, szürkületkor egy lámpa valósággal életmentő lehet. Mindenképp ajánlott nemcsak fejlámpát, de belevaló pótelemet is eltenni.

Keresőtávcső

A távcső ugyanolyan fontos egy vadász számára, mint a puskája. A keresőtávcső vásárlása során figyelj a nagyításra, amelyeket pl. 8x56, 10x42 számokkal jelölnek. Jó, ha tudod, hogy az első szám a nagyítást jelöli, míg a második a tárgylencse átmérőjét mm-ben!

Alapesetben elmondható, hogy egy 8x42-es binokulár már alkalmas ahhoz, hogy megcsodáld a vadakat.

Vadászkürt

A kürt megfújása szimbolikus értékű, ezzel tudod ugyanis megadni az elejtett vadnak a számára kijáró végtisztességet.

Vadhívók, sípok

A vadhívó csalisípok segítenek abban, hogy lőtávon belülre csalogasd a távolabb kószáló vadakat.

Kézfertőtlenítő

Ha valamilyen vadat kizsigerelsz, mindenképp fontos, hogy utána alaposan fertőtlenítsd a kezedet, nehogy bármilyen betegséget is hazavigyél.

Elsősegély-felszerelés

A vadászoknál kötelező, hogy legyen elsősegély-felszerelés. Mindenképp vásárolj a boltban és ha úgy látod, hogy kell még bele valami, akkor egészítsd ki nyugodtan.

Power bank

Szintén opcionális, de bármikor előfordulhat, hogy lemerül a telefonod, akkor pedig nagyon jól jön a power bank, pláne ha kint töltöd az éjszakát.

Vadászpuska felszerelés

Vadászpuska, lőszerek, céltávcső

Először is néhány szó a puskákról.

Ha a praktikum a lényeg, érdemes a műanyagot preferálni, hiszen ez nem szívja magába a nedvességet, és könnyebb is, ráadásul a karcokat és az intenzív használatot is jól viseli. Ha fontos az esztétika is, egy szép fatus jó választás lehet.

Kaliber szempontjából szinte lehetetlen megfelelő választ adni, azonban ökölszabályként azt mondhatjuk, hogy a .30-06-os vagy másik középkaliber jó választás lehet. Ugyanakkor van, akinek a .243-as vagy a 8x68-ás áll jobban kézre.

Ha sokat cserkelsz, érdemes könnyebb puskát választani, hiszen baromi fárasztó órákon keresztül egy nehéz puskát cipelni, ráadásul húzza az ember vállát is.

Amennyiben lesvadászatot folytatsz, nem kell dilemmáznod túlságosan a súlyon, választhatsz egy nehezebb, akár duplagolyós változatot is.

Egyébként többféle, különböző opcióval találkozhatsz a puskák tekintetében, többek között golyós, sörétes, vegyescsövű, duplagolyós.

Lőszer tekintetében szintén nehéz a döntés, azonban ökölszabályként azt mondhatjuk, hogy a .30-06-os lehet lehet az egyik legjobb opció.

Céltávcsőre szintúgy szükséged lesz a vadászat során, ez azonban szintén egy olyan téma, aminek érdemes utána olvasni - szerencsére van is róla egy részletes cikkünk.

figyelem!

Ön egy fegyvereket tartalmazó szakmai weboldalt látogatott meg!

Kérem csak akkor látogassa meg weboldalunkat, ha ÖN kifelyezetten ilyen irányú szakmai tartalmakat keres és az IGEN gombra kattintva kijelenti, hogy szakmai érdeklődő, elmúlt 18 éves, és a lapon található információkra szakmai célből van szüksége!

Minden egyéb esetben felkérjük, hogy ne tekintse meg az adott oldalt.

 
Férfi Női Vadászat Engedélymentes fegyverek Ajándék Akciók Blog