Üzletünk: Monarchia Vadászbolt 9700 Szombathely, Fő tér 29.  
Telefon: +36 (70) 315-1314   Mobil: +36 (70) 315-1314

Hogyan válaszd ki a legjobb vadászkést?

vadaszkesblog1.jpg
2023.03.16.

Hogyan válaszd ki a legjobb vadászkést? 

Nekünk, vadászoknak, a fegyverek és a természet szeretete mellett van még egy nagy szerelmünk, mégpedig a vadászkések. A cikkben összeszedtük azokat a hasznos információkat, amiket úgy gondoljuk, minden kezdő vadásznak (és leendő késimádónak) érdemes tudnia. 

Vágjunk is bele!

Mitől vadászkés egy kés?

Mitől is vadászkés egy vadászkés?

Egy minőségi vadászkés kellően sokoldalú ahhoz, hogy mindent elvégezzen, amire az átlagos vadásznak szüksége van - az állat megnyúzásától kezdve a bordák és a csontok felhasításáig. Épp ezért egy ilyen típusú kés például a horgászoknak is kiváló választás.

Azonban nem minden kés egyforma, még a vadászkéseken belül is vannak eltérések. 

A kések formája

A klasszikusnak mondható vadászkéseket általában már messziről fel lehet ismerni, ezek ugyanis általában nagyobb “hassal” rendelkeznek, és a német, osztrák formákat idézik. 

Léteznek még az úgynevezett full tang kések is, melyeknek pengéje mind hosszában, mind szélességében teljesen átnyúlik a markolaton. A markolatát általában két darab fa, műanyag vagy más anyag közé szorítják, így láthatóvá válik a nyél egy csíkja.

A bushcraft egy olyan túlélőkés, amelyet rengeteg különböző feladatra lehet használni, például aprításra, vágásra és szeletelésre is. Ez a késtípus 10-16 cm-es pengehosszal rendelkezik. Sok bushcraft kés valamely oldalán található egy fogazott él is, amellyel könnyebben lehet fát, gallyat fűrészelni. 

Az úgynevezett every day care, vagy röviden EDC kések könnyűek és sokféleképpen használhatjuk őket a mindennapokban, jellemzően lefelé ívelő pengével rendelkeznek. Található rajtuk egy kézvédő is, ami megakadályozza, hogy a kéz a pengére csússzon. A markolat készülhet csontból, agancsból, de fából is. 

A penge

Az ideális pengehossz sok mindentől függ, például ha vadászkést zsigerelésre, hús feldolgozására, nyúzásra használod, akkor a 8-11 cm közötti pengehossz az ideális, és 3 cm szélesség a megfelelő. 

A penge vastagsága szintén mérvadó: érdemes 4 mm-nél nem vastagabb késtípust választani, hiszen nem tudsz vele megfelelően behatolni és forgatni is meglehetősen nehézkes. 

A vadászkés markolata

A markolat

A markolat tekintetében érdemes odafigyelni arra, hogy legyen rajta kézvédő, vagy másnéven bakni, főleg ha az anyag kialakítása olyan, amin az ember keze könnyedén elcsúszik. 

Alapesetben a markolat a kés leginkább szubjektív része, hiszen mindenki azt választja, ami neki tetszik. 

Léteznek 

  • agancsból, 

  • fából, 

  • csontból, 

  • rozsdamentes acélból, 

  • alumíniumból,

  • titánból, 

  • illetve szintetikus anyagból készült, akár kompozit markolatok is. 

Ezenkívül a formák is eltérők lehetnek, ovális, kerek, illetve szögletes forma is jellemző. Itt alapesetben annyit érdemes tudni, hogy ha tetszik az anyaga, a formája, és kényelmesen tudsz vele fogni, jól tudod forgatni és megfelelő a kiegyensúlyozása is, akkor nem nyúlhatsz mellé. 

A penge éle

Na igen, a penge éle. Ez szintén egy kardinális pont egy jó vadászkés kiválasztása során, hiszen amellett, hogy a késnek élesnek kell lennie, rendelkeznie kell jó behatoló tulajdonsággal is.

Ebben a tekintetben léteznek 

  • konvex, 

  • egyenes, 

  • illetve holkeres formák is. 

Amennyiben a kés kialakítása konvex, úgy a leélezése domborúbb, ami a kést ellenállóbbá teszi ugyan, ám a vágásnál már kell egy kis rutin, ugyanis inkább széthajlítja a húst.

Ha a kés holkeres, akkor a leélezése homorúbb, amitől maga a kés éles, akár egy borotva, viszont emiatt könnyebben meg is sérülhet az él. A sérülékenység viszont nem okoz gondot akkor, ha tudod hogyan kell megfelelően vágni, ráadásul a behatolás után igencsak könnyedén lehet vele haladni. 

Az egyenes élezést pedig talán nem is kell külön mondani: a leélezése se nem homorú, se nem domború, hanem egyenes. Ez egyfajta átmenetet jelent a két típus között: nem annyira éles, mint a holkeres kialakítás, így némileg behatolásnál és a vágásnál kompromisszumot jelent ehhez képest, azonban kevésbé sérülékeny, mint ez a változat.

Érdemes kitapasztalni, melyikkel tudsz a legjobban dolgozni, illetve milyen pengeél felel meg leginkább annak a munkának, amit a leggyakrabban végzel vele. 

Tárolás

Hogy az összecsukható (bicska) vagy a fix pengéjű kések (tőr) jelentik számodra a jobb megoldást, szintén nagyban függ attól, hogy mire szeretnéd használni. Ha gyakran túrázol is a vadászat mellett, akkor érdemesebb lehet összecsukható kést választani, hiszen biztonságosabb, ráadásul kevesebb helyet is foglal. 

Amennyiben viszont nem ez a fő szempont, úgy a fix pengés kések jelenthetik a jobb megoldást. 

Milyen vadászkést vegyek?

Milyen a jó vadászkés? Milyet érdemes választani? 

Egy jó vadászkésnek alapvetően el kell látnia a fő funkcióját, vagyis kell, hogy kiválóan tudjál vele zsigerelni, nyúzni és darabolni. 

Érdemes megjegyezni azt is, hogy "nem a méret a lényeg", tehát egy ideális vadászkés pengéje inkább közepes hosszúságú, mintsem nagy, hiszen az nagyban rontaná a kezelhetőséget.

Az ideális pengehossz nagyban függ a feladattól, de általánosságban elmondható, hogy egy 10-15 centiméteres vadászkéssel nem igazán tudsz mellélőni. A szélesség 3 centiméter legyen, a vastagság pedig ne legyen több, mint 4 mm.

A markolat, a tárolás valamint a penge élének tekintetében viszont általánosságban az a legjobb tanács, hogy olyan markolatot, olyan kialakítást válassz, ami kényelmes, és számodra a legjobban használható. 

Amennyiben pedig egy ideális tőrt keresel magadnak, tekintsd át a kínálatunkat, ahol biztosan találsz számodra megfelelő, strapabíró és persze elegáns darabot!

 

figyelem!

Ön egy fegyvereket tartalmazó szakmai weboldalt látogatott meg!

Kérem csak akkor látogassa meg weboldalunkat, ha ÖN kifelyezetten ilyen irányú szakmai tartalmakat keres és az IGEN gombra kattintva kijelenti, hogy szakmai érdeklődő, elmúlt 18 éves, és a lapon található információkra szakmai célből van szüksége!

Minden egyéb esetben felkérjük, hogy ne tekintse meg az adott oldalt.

 
Férfi Női Vadászat Engedélymentes fegyverek Ajándék Akciók Blog