Üzletünk: Monarchia Vadászbolt - online vadászbolt Szombathely  
Telefon: 06 (70) 315-1314   E-mail:

Vadhúsos karácsonyi menü: elegancia és hagyomány az ünnepi asztalon

vaddiszno-comb.jpg
2025.11.25.

Ebben a bejegyzésben egy háromfogásos menüsort állítottunk össze, amely a klasszikus magyar és európai konyha vadhúsos remekeit ötvözi. Készülj fel a Monarchia Vadászbolttal egy felejthetetlen kulináris utazásra!

Előétel: Vadpástétom fűszeres szilvával és ropogós kaláccsal

A pástétom egy ízletes, krémes őz- vagy szarvasmáj pástétom, konyakkal vagy portói borral megbolondítva. A finomra darált vadhús máj és szalonna kombinációja adja meg a tökéletes textúrát.

A vadhús imádja az édes-savanyú kiegészítőket! Készítsünk hozzá egy gyors, fűszeres szilvakompótot vagy vörösáfonya lekvárt, fahéjjal, szegfűszeggel és egy csipet csillagánizzsal.

Egy szelet pirított, vajazott házi kaláccsal vagy brióssal tálaljuk, hogy a ropogós textúra kontrasztba kerüljön a pástétom krémes állagával.

Készítsük elő időben! A vadhúsnak jót tesz az előzetes pácolás, ami a pástétom esetében is segít mélyíteni az ízeket.

Főétel: Omlós vaddisznó gerinc vörösboros csokoládémártással és szarvasgombás polentával

A menü fénypontja, egy igazán emlékezetes főfogás. A vaddisznó gerinc (vagy comb) omlós textúrája tökéletesen harmonizál a gazdag, de nem tolakodó mártással.

Vaddisznó gerinc vagy szarvascombból készítsük, amit a sütés előtt érdemes bepácolni vörösborral, borókabogyóval, kakukkfűvel és babérlevéllel. Alacsony hőfokon, lassan süssük, hogy vajpuha legyen.

A vörösboros csokoládémártás igazi csoda! Redukáljunk vörösbort alaplével, fűszerekkel, majd a legvégén adjunk hozzá egy kocka magas kakaótartalmú (legalább 70%) étcsokoládét. A csokoládé nem ad édes ízt, hanem mélyíti a mártás színét és komplex, bársonyos textúrát kölcsönöz neki.

A szarvasgombás polenta (kukoricadara) vagy krémes burgonyapüré tökéletes választás. A szarvasgombás olajjal ízesített polenta visszafogottan földes, gazdag íze nagyszerűen kiegészíti a vadat. Ha a polenta nem nyerő, a klasszikus szalvétagombóc is kiváló.

Egy maréknyi pirított erdei gomba vagy párolt vörös káposzta elmaradhatatlan!

Desszert: Gesztenyés habkönnyű torta feketeribizli öntettel

A nehéz, gazdag főétel után egy viszonylag könnyedebb, de mégis karácsonyi ízekben gazdag desszert a zárás.

Egy könnyű, mandulaliszttel készült gesztenyepürés torta az alap. Használhatunk natúr gesztenyemasszát, amit vaníliával és egy csepp rummal ízesítünk. Ne legyen túl tömény, a habkönnyű textúra a lényeg!

Öntetként a fekete ribizli (esetleg áfonya) savassága kiváló kontrasztot teremt a gesztenye édességével. Készítsünk belőle egy gyors öntetet: forraljuk fel kevés cukorral és egy csepp vízzel, majd hűtsük le.

Dekorációként törökmogyoró-forgács vagy kandírozott narancshéj szórjunk a tetejére, hogy a textúra és az ünnepi hangulat teljes legyen.

Italkíséret

A vadhúshoz a testes vörösborok illenek a legjobban. Egy érett szekszárdi vörösbor vagy egy fűszeres Egri Kékfrankos kiváló választás. Ha valami még különlegesebbre vágyunk, válasszunk egy testes Bordeaux-i vagy Burgundi vöröset.

Boldog Karácsonyi készülődést és jó étvágyat kívánunk!

figyelem!

Ön egy fegyvereket tartalmazó szakmai weboldalt látogatott meg!

Kérem csak akkor látogassa meg weboldalunkat, ha ÖN kifejezetten ilyen irányú szakmai tartalmakat keres és az IGEN gombra kattintva kijelenti, hogy szakmai érdeklődő, elmúlt 18 éves, és a lapon található információkra szakmai célből van szüksége!

Minden egyéb esetben felkérjük, hogy ne tekintse meg az adott oldalt.

 
Férfi Női Vadászat Engedélymentes fegyverek Ajándék Akciók Blog