
Ebben a bejegyzésben egy háromfogásos menüsort állítottunk össze, amely a klasszikus magyar és európai konyha vadhúsos remekeit ötvözi. Készülj fel a Monarchia Vadászbolttal egy felejthetetlen kulináris utazásra!
A pástétom egy ízletes, krémes őz- vagy szarvasmáj pástétom, konyakkal vagy portói borral megbolondítva. A finomra darált vadhús máj és szalonna kombinációja adja meg a tökéletes textúrát.
A vadhús imádja az édes-savanyú kiegészítőket! Készítsünk hozzá egy gyors, fűszeres szilvakompótot vagy vörösáfonya lekvárt, fahéjjal, szegfűszeggel és egy csipet csillagánizzsal.
Egy szelet pirított, vajazott házi kaláccsal vagy brióssal tálaljuk, hogy a ropogós textúra kontrasztba kerüljön a pástétom krémes állagával.
A menü fénypontja, egy igazán emlékezetes főfogás. A vaddisznó gerinc (vagy comb) omlós textúrája tökéletesen harmonizál a gazdag, de nem tolakodó mártással.
Vaddisznó gerinc vagy szarvascombból készítsük, amit a sütés előtt érdemes bepácolni vörösborral, borókabogyóval, kakukkfűvel és babérlevéllel. Alacsony hőfokon, lassan süssük, hogy vajpuha legyen.
A vörösboros csokoládémártás igazi csoda! Redukáljunk vörösbort alaplével, fűszerekkel, majd a legvégén adjunk hozzá egy kocka magas kakaótartalmú (legalább 70%) étcsokoládét. A csokoládé nem ad édes ízt, hanem mélyíti a mártás színét és komplex, bársonyos textúrát kölcsönöz neki.
A szarvasgombás polenta (kukoricadara) vagy krémes burgonyapüré tökéletes választás. A szarvasgombás olajjal ízesített polenta visszafogottan földes, gazdag íze nagyszerűen kiegészíti a vadat. Ha a polenta nem nyerő, a klasszikus szalvétagombóc is kiváló.
Egy maréknyi pirított erdei gomba vagy párolt vörös káposzta elmaradhatatlan!
A nehéz, gazdag főétel után egy viszonylag könnyedebb, de mégis karácsonyi ízekben gazdag desszert a zárás.
Egy könnyű, mandulaliszttel készült gesztenyepürés torta az alap. Használhatunk natúr gesztenyemasszát, amit vaníliával és egy csepp rummal ízesítünk. Ne legyen túl tömény, a habkönnyű textúra a lényeg!
Öntetként a fekete ribizli (esetleg áfonya) savassága kiváló kontrasztot teremt a gesztenye édességével. Készítsünk belőle egy gyors öntetet: forraljuk fel kevés cukorral és egy csepp vízzel, majd hűtsük le.
Dekorációként törökmogyoró-forgács vagy kandírozott narancshéj szórjunk a tetejére, hogy a textúra és az ünnepi hangulat teljes legyen.
A vadhúshoz a testes vörösborok illenek a legjobban. Egy érett szekszárdi vörösbor vagy egy fűszeres Egri Kékfrankos kiváló választás. Ha valami még különlegesebbre vágyunk, válasszunk egy testes Bordeaux-i vagy Burgundi vöröset.
Kérem csak akkor látogassa meg weboldalunkat, ha ÖN kifejezetten ilyen irányú szakmai tartalmakat keres és az IGEN gombra kattintva kijelenti, hogy szakmai érdeklődő, elmúlt 18 éves, és a lapon található információkra szakmai célből van szüksége!
Minden egyéb esetben felkérjük, hogy ne tekintse meg az adott oldalt.