Üzletünk: Monarchia Vadászbolt 9700 Szombathely, Fő tér 29.  
Telefon: +36 (70) 315-1314   Mobil: +36 (70) 315-1314

Milyen vadászbakancsot vegyek?

vadaszbakancs1.jpg
2023.02.16.

Milyen vadászbakancsot vegyek?

Talán nem túlzás azt mondani, hogy egy jó bakancs kiválasztása a vadászlét egyik legkritikusabb pontja. Hiszen, ha belegondolsz, egy kényelmetlen, átázott, hideg cipőben órákat eltölteni felér egy kínzással.

Cikkünkben most arra keressük a választ, hogy mik a jó vadászbakancs ismérvei és mit kell szem előtt tartani, mielőtt megvásárolnád a lábbelit. Vágjunk is bele!

Kialakítás, típus

A vadászcipők között találhatsz:

  • félcipőt,
  • bakancsot,
  • gumicsizmát,
  • és hótaposót is.

Habár most kifejezetten a bakancsokra koncentrálunk, engedd meg hogy néhány gondolatot megosszunk a többi típusról is.

A félcipők kiválóan alkalmasak hosszabb cserkelésekhez, főként késő tavasszal és nyáron, amikor nincs latyak, hiszen a legtöbb márka kiváló szellőzéssel rendelkezik. Ráadásul nagyon komfortosak is.

A gumicsizmákat mondanunk sem kell, hogy akkor érdemes választani, ha nagy a latyak, a sár vagy rendszeresen vízarton vadásztok, például kacsákra. A gumicsizmák természetesen 100%-ban vízhatlanok, ráadásul a “jobbak” szagmentesek is, ami azért fontos, mert egy egész napos hordás után óhatatlanul bele fogunk izzadni.

 

A magasszárú cipők, vagyis bakancsok a legjobb választásnak bizonyulnak a nehezített terepen, bármely időben. Kényelmesek, ráadásul a jobb márkák szuper védelmet nyújtanak az eső és a hó ellen is, de közben jól szellőznek is

A klasszikus hótaposókat akkor ajánljuk, ha télen, nagy hidegben, hóban kell vadásznotok és órákon keresztül a fagyos időben kell lennetek. A hótaposók ugyanis melegen tartanak, vízhatlanok és teljes mértékben védenek a hó ellen.

Milyen merevségű legyen a vadászbakancs?

Merevség

A bakancs (talp)merevségét a vadászterület földrajzi adottságainak megfelelően kell megválasztanod. Ami ugyanis az egyik terepen működik, az a másikon már korántsem biztos. A túl merev bakancsok megerőltethetik a lábat, míg a merevség hiánya bokaficamhoz vezethet.

A dombosabb vidékeken, ahol sokat kell hegymenetben és lejtőn is vadászni, sokkal merevebb talpú bakancsra van szükség.

 

Tipp: ilyen merevebb kialakítású bakancs például a Hanwag Alaska GTX, amely robosztus, négy évszakos vadászbakancs, így bármikor használhatod. 

Ezzel szemben a sík terepeken sokkal inkább rugalmas talpú bakancsot érdemes választani.

 

Vízhatlanság és légáteresztő képesség

Igaz, hogy nekünk vadászoknak gyakran sárban és latyakban kell cserkelni, de ez nem azt jelenti, hogy egy tökéletesen vízhatlan bakancsra van szükség. Olyan vadász cipő kell ugyanis, aminek jó a víztaszító és a légáteresztő képessége is.

Ezt technikailag kétféle módon lehet elérni: ha a bakancs bélése egy vízálló, de jól szellőző membrán (például a Gore-tex®); vagy a bakancs bőr anyagának zsírozása, kezelése által.

 

A vadászbakancs felsőrésze

A legjobb ha teljesen bőrből készült a vadászbakancs felsőrésze, ezt ugyanis szuperül lehet kezelni, impregnálni.

Persze a bőr többféle típus is lehet, a teljesség igénye nélkül:

  • A marhabőr például nagy szilárdságáról, alaktartásáról és szuper kopásállóságáról híres.
  • A sertés nubuk bőr mattabb megjelenésű, strapabíró típus.

 

A vadászbakancsaink között azonban olyan különlegességeket is találhattok, mint például a tibeti jakbőrből készült darabok.

A bakancs vízállósága

 

A bakancs talprészre

Jó, ha tisztában vagy vele, hogy a bakancsok talpának merevségét az ABC kezdőbetűivel jelölik. Az "A" jelzés a legpuhább, utcai viseletre alkalmas, míg az "E" már hegyi túrákra, sőt sziklamászásra - ez rendelkezik a legmerevebb talppal.

Egy síkabb területen történő cserkeléshez például kiválóan alkalmas egy A/B típusú talp, viszont ha ne adj' isten sziklásabb a terep, akkor egy C keménységű talp is elkelhet.

Az egyik legelterjedtebb túra-és vadászbakancs talpak az úgynevezett Vibram márkájú talpak. Ezek a prémium minőségű gumitalpak szuper tapadást biztosítanak, emellett a megerősített orr-és sarokvédelemnek hála kímélik a láb alsó részét és a sarkakat.

 

A megfelelő méret

Ha túl nagy a bakancs, akkor a sarok fel-, illetve lefelé mozog, a láb pedig előre-hátra csúszik.

Ez nemcsak azért kényelmetlen, mert nem tudsz benne megfelelően haladni: a zoknid összegyűrődhet, ami aztán víz-és vérhólyagok kialalkulásához vezethet a lábadon.

Ha pedig túl szoros a bakancs, akkor nem lesz megfelelő a vérkeringés a lábujjadban, ami zsibbadáshoz vezethet, ráadásul hólyagosak lesznek a lábujjak.

 

Általánosságban azt tudjuk javasolni, hogy mindig olyan zoknival próbáld fel a bakancsot, amelyet ténylegesen viselsz majd a vadászaton is. Ha hidegben fogod használni a cipőt és gyapjúzoknit hordasz vadászat közben, akkor próbáld azzal. De tartsd észben, hogy a választott zokni nagyban befolyásolja a komfortérzetet.

Érdemes a bakancs vásárlásra egy kicsit hosszabb időt szánni, nem elég csak felpróbálni a bakancsot, hanem jó 15 percet érdemes benne időzni. Szintén jó tanács, hogy kösd be teljesen a bakancsot, vedd fel mind a két cipőt és hintázz benne sarkon, illetve állj lábujjhegyre.

 

Egy kényelmes bakancsnak jól kell illeszkednie: nem szabad sem túl lazának, sem túl szorosnak lennie. A talprész akkor jó, ha úgy érzed, mintha belül párnázott lenne és teljes egészében körbeöleli a talprészt.

Miután megvetted a legjobb vadászbakancsot, fordíts figyelmet annak ápolására is. Ne mosd mosógépben, langyos vízzel, enyhén mosószeres ronggyal érdemes alaposan, de gyengén végigtörölni.

Érdemes a bélésnek megfelelő impregnálószert választani, ehhez pedig mindenképp kérj segítséget a boltban. Ezenkívül fontos, hogy az anyag típusának megfelelő impregnálót válassz.

 

A bőr bakancsokat waxszal impregnálhatod, míg a többi anyaghoz (a nubukhoz, a velúrhoz valamint a textilhez) impregnáló spray-t érdemes választani. 

figyelem!

Ön egy fegyvereket tartalmazó szakmai weboldalt látogatott meg!

Kérem csak akkor látogassa meg weboldalunkat, ha ÖN kifelyezetten ilyen irányú szakmai tartalmakat keres és az IGEN gombra kattintva kijelenti, hogy szakmai érdeklődő, elmúlt 18 éves, és a lapon található információkra szakmai célből van szüksége!

Minden egyéb esetben felkérjük, hogy ne tekintse meg az adott oldalt.

 
Férfi Női Vadászat Engedélymentes fegyverek Ajándék Akciók Blog