Üzletünk: Monarchia Vadászbolt 9700 Szombathely, Fő tér 29.  
Telefon: +36 (70) 315-1314   Mobil: +36 (70) 315-1314

A vadászat pszichológiai hatásai

A vadászat pozitív hatásai.jpg
2023.08.18.

Kevés szó esik még vadász körökben is a vadászat mentális, pszichológiai hatásairól, pedig rengeteg dologra megtanít minket.

Hiszen gondolj csak bele: ez egy nagyon ősi, genetikánkba beivódott, kitörölhetetlen kód, amely egyidős az emberiséggel. És hiába a városok, a stressz, a rohanó életmód és a mindenhol zakatoló digitális zaj, azért valahol mégiscsak természeti lények vagyunk.

Kiszakadva pedig a városból és a zajból, a hihetetlen mértékű csend megtanít várni, kikapcsolni és relaxálni.

Digitális detox

A rohanó, modern világban szinte alig van idő arra, hogy az ember ténylegesen elszakadjon a közösségi médiától, a munkahelyi stressztől, az e-mailektől. Ha belegondolsz, még éjszaka is sokszor csak a képernyőt bámulod, miközben azt hiszed, ez segít az éjszakai alvásban, holott épp ellenkezőleg.

Rengeteg különböző inger éri tehát az agyat, így nagyon meg kell becsülni azokat a pillanatokat, amikor akár órákra is képes vagy úgy elszakadni a telefonodtól, hogy eszedbe sem jut ránézni.

Amikor a vadászatra és a körülötted lévő konkrét fizikai, valódi világra koncentrálsz, az elméd irányítottan fókuszál.

Az ilyen irányított fókusz segítségével legyőzhető a szellemi fáradtság, a kimerültség, de még akár a munkahelyi kiégés is.

Az agyad ahelyett, hogy az épp aktuális problémáidon pörögne, inkább arra koncentrál, hogy mi van körülötte, mi vesz téged körbe.

Ha erre egy kicsit még jobban rákoncentrálsz, hihetetlenül jó érzés lesz újra, ténylegesen hallani a madárcsicsergést, a levelek susogását és érezni az erdő semmihez sem hasonlítható illatát.

Türelemre, fegyelemre és figyelemre tanít

A vadászat sok türelmet, fegyelmet és összpontosítást igényel, így megtanítja az embert várni, és megélni a pillanatot. Nagyon fontos ugyanis, hogy jelen legyél, figyeld mindazt, ami körülötted történik, máskülönben elszalasztod a lehetőséget.

A türelem egyébként is az egyik, ha nem a legfontosabb tulajdonság a vadászatban. Talán épp ezért a vadászok általánosságban véve tudatosabbak és éberebbek, mint más vadászattal nem foglalkozó emberek.

A vadászat természetes antidepresszáns

Természetes antidepresszáns

A vadászat természetes hangulatjavító, hiszen a szabadban vagy, a friss levegőn, ez pedig endorfint szabadít fel. Ahogyan a vadászat, úgy az erdő-mező, a természet iránt érzett szeretet is egy ősi ösztön. Hiába menekültünk a városokba, hiába távolodtunk el tőle, a természet mindig visszavár minket még akkor is, ha az ember mostohán bánik vele.

Vadászat közben a szervezetben dopamin és endorfin termelődik, amelyek természetes boldogsághormonok, így segítenek leküzdeni a distresszt (negatív stresszt) és a depressziót.

Egyes kutatások szerint még az addikcióktól is sikerülhet megszabadulni, ugyanis ha vadászni kezdesz, elvonja a figyelmet, ami miatt csökken a sóvárgás.

A természetben senki sem siet sehová. Minden a saját tempójában örvénylik, ami segít lelassítani, ellazulni, és ad egyfajta hihetetlenül pihentető, megnyugtató érzést.

A mozgás segít fittnek maradni

Az órákon át tartó séta, és a hajtás mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy a tested fitt és egészséges maradjon.

Nem is beszélve arról, hogy vadászat közben, főleg lövés előtt a mély légzés segít ellazulni, valamint oxigénnel tölti meg a sejtjeidet. Ráadásul javítja a tüdőkapacitást és erősítheti a szívet is.

A vadászat szociális hatásai

Összehozza a vadásztársakat

Biztosan érezted már, hogy a közös téma iránti szenvedély és szeretet mennyire össze tudja hozni az embereket.

Egy generációkat, nemeket átívelő dolog ez, ami összeköti a vadásztársakat, hiszen gondolj például csak arra, hogy a fiatalabbak az idősebbektől kérnek tanácsokat, technikákat, akik aztán megosztják velük.

Nem is beszélve a vadászat együtt átélt izgalmáról, és persze a vidám, vadászat utáni evések-ivások is szintén közösségépítő jellegűek, amikből életre szóló barátságok születhetnek.

Átadhatjuk a tudást a következő generációnak

Nagyon sok helyen családi hagyomány a vadászat, ahol apáról fiúra száll ez a szenvedély. Hidd el, hogy ezekre az együtt töltött percekre a gyerekek és az unokák mindig emlékezni fognak.

Egészséges táplálkozás

Nem szabad szó nélkül elmenni amellett sem, hogy a vadhús fogyasztása nagyon egészséges. Rengeteg ásványi anyag, köztük foszfor, cink, szelén és vas található benne, ráadásul olyan fontos vitaminokat is tartalmaz mint az A-, B-, és D-vitamin.

Kimagasló esszenciális zsírtartalommal rendelkeznek, főleg a fiatal, nőstények húsai, ráadásul ezzel támogathatjuk az egészséges és fenntartható táplálkozást is.

A mindenféle antibiotikumtól, génkezelt búzától, kukoricától, gabonától mentes állatok izomszövetében pedig sokkal több tápanyag marad meg, mint a tenyésztett haszonállatokéban.

Jót tesz a környezetnek

A vadászat segít a vadállomány, például az őzek, vaddisznók szarvasok populációjának szabályozásában is. Egy faj túlszaporodása ugyanis súlyosan károsíthatja az ökoszisztémát, és a mezőgazdaságot is.

A mezőgazdasági vadkár évről-évre több tízmilliós többletkiadást jelent a társaságoknak, nem is beszélve arról, hogy a túlszaporodott vadak milyen veszélyt jelentenek az autósok részére.

A vadászat tehát mind az ökoszisztémának, mind a mentális egészségnek jót tesz.

Összegzés

Jó lenne, ha egyszer mindenki megtapasztalhatná ezt az érzést és félretenné a negatív előítéleteket, amiket a vadászattal, a vadászokkal szemben táplál. Sajnos sok olyan eset van, ami negatív színben tünteti fel a vadász társadalmat, és bizony van is, akinek a kezébe nem szabadna puskát adni, azonban az etikus, természetet tisztelő és szerető vadászközösségben a fenti előnyöket bárkit megtapasztalhatja.

Ha pedig szeretnéd kipróbálni ezt a csodálatos sportot, nézd meg a vadászati webáruházunkat, ahol minden szükséges terméket megtalálhatsz.

figyelem!

Ön egy fegyvereket tartalmazó szakmai weboldalt látogatott meg!

Kérem csak akkor látogassa meg weboldalunkat, ha ÖN kifelyezetten ilyen irányú szakmai tartalmakat keres és az IGEN gombra kattintva kijelenti, hogy szakmai érdeklődő, elmúlt 18 éves, és a lapon található információkra szakmai célből van szüksége!

Minden egyéb esetben felkérjük, hogy ne tekintse meg az adott oldalt.

 
Férfi Női Vadászat Engedélymentes fegyverek Ajándék Akciók Blog