Üzletünk: Monarchia Vadászbolt - online vadászbolt Szombathely  
Telefon: 06 (70) 315-1314   E-mail:

A Kittenberger Kálmán-féle diópálinka receptje

dióp.JPG
2025.11.07.

Ehhez a különleges párlathoz az alapanyag a fiatal, zöld dió, amely június végén, július elején éri el a megfelelő érettséget: még puha a héja, de már formálódik az aromája. Válassz egészséges, sérülésmentes diókat, és óvatosan mosd meg őket. Ezután a diókat egy éles késsel negyedekre vágjuk, hogy minden apró aromájuk a pálinkába jusson. Egy szélesszájú, nagy dunsztosüvegbe rétegezd a diódarabokat, és öntsd fel jó minőségű, semleges ízű törkölypálinkával úgy, hogy teljesen ellepje őket. Ekkor kezdődik a varázslat: a zöld dió aromái lassan elkezdik átjárni a szeszt, amely a kesernyés, fanyar ízt lágy, édeskés aromává alakítja. Az üveget zárd le, és helyezd hűvös, sötét helyre. A türelem kulcsfontosságú: hagyd érlelődni a pálinkát legalább 6–8 hétig, de a hónapok csak gazdagítják az ízeket. Időnként óvatosan rázd fel az üveget, hogy a dió aromája egyenletesen oszoljon el, majd hagyd ismét nyugodni. A folyamat során a szesz fokozatosan átváltozik egy gazdag, karakteres, zöld dió ízű párlattá. Amikor elérkezik a megfelelő érlelés ideje, szűrd le a diódarabokat, és az így nyert pálinkát töltsd tiszta üvegekbe. A végeredmény egy különleges, harmonikus párlat, amely kortyolva egyszerre idézi a friss erdő illatát, a dió karakterét és a hagyományos magyar pálinka melegítő hatását. Tálald önmagában, vagy egy ünnepi sütemény kísérőjeként, és élvezd a természet és a tradíció ízét minden pohárban.

Kittenberger-féle diópálinka – kezdőbarát útmutató

  1. Alapanyagok kiválasztása

    • Gyűjts friss, zöld diókat június végén vagy július elején. (A hagyomány szerit a virágzástól számított negyvenedik naptól kezdve lehet szedni a zöld diót a fáról; általában ez Szentiván éj előttre esik, június 24-ére.)

    • Válassz egészséges, hibátlan diókat, és alaposan mosd meg őket.

  2. Előkészítés

    • Vágd negyedekre vagy kisebb darabokra a diókat, hogy az aromák könnyebben oldódjanak.

    • Rétegezd őket egy tiszta üveg- vagy kerámiaedénybe, és öntsd fel jó minőségű, semleges ízű szesszel, amíg teljesen ellepi.

    • 2 liter pálinkához, kb.40 deka részekre vágott zöld diót adj, három hét leteltével adj hozzá fél kiló cukrot, 1 deka fahéjat és fél deka szegfűszeget

  3. Érlelés

    • Helyezd az üveget sötét, hűvös helyre (kamra, spájz).

    • A napfényt kerüld, mert a fény gyorsíthatja az oxidációt és megváltoztathatja az ízeket.

    • Hagyd érlelődni 6–8 hétig, de hosszabb, akár 3–4 hónapos érlelés gazdagabb ízt ad.

    • Időnként óvatosan rázd fel az üveget, hogy a dió aromája egyenletesen oszoljon el.

  4. Szűrés és tárolás

    • Szűrd le a diódarabokat tiszta üvegekbe.

    • Tárold továbbra is sötét, hűvös helyen, így a pálinka aromái megmaradnak és lassan érlelődnek tovább.

  5. Tálalás

    • Kortyold önmagában, vagy kínáld ünnepi sütemény mellé.

    • Élvezd a karakteres, kesernyés-édes zöld dió aromáját, ami a természet és a hagyomány ízét hozza minden pohárba.

figyelem!

Ön egy fegyvereket tartalmazó szakmai weboldalt látogatott meg!

Kérem csak akkor látogassa meg weboldalunkat, ha ÖN kifejezetten ilyen irányú szakmai tartalmakat keres és az IGEN gombra kattintva kijelenti, hogy szakmai érdeklődő, elmúlt 18 éves, és a lapon található információkra szakmai célből van szüksége!

Minden egyéb esetben felkérjük, hogy ne tekintse meg az adott oldalt.

 
Férfi Női Vadászat Engedélymentes fegyverek Ajándék Akciók Blog